MAE SALUTĂ ADOPTAREA, DE CĂTRE CE, LINIILOR DIRECTOARE PRIVIND MANAGEMENTUL FRONTIERELOR...

Distribuie pe:

Ministerul Afacerilor Externe salută adoptarea de către Comisia Europeană a unui set de linii directoare cu privire la managementul frontierelor în vederea protecției sănătății și asigurării disponibilității bunurilor și a serviciilor esențiale, în contextul creat de virusul COVID-19, arată un comunicat MAE transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, adoptarea acestor linii directoare se datorează inclusiv demersurilor efectuate în ultimele zile de către MAE, prin intermediul Reprezentanței Permanente a României de la Bruxelles, în contextul blocajelor înregistrate la frontierele unor state europene, în privința tranzitului transporturilor rutiere de marfă.

Liniile directoare conțin principiile necesare unei abordări integrate la nivelul tuturor statelor membre a gestionării eficiente a frontierelor și sunt menite a asigura protejarea sănătății, în paralel cu menținerea integrității și funcționalității Pieței interne.

În mod concret, documentul publicat de către Comisia Europeană acoperă următoarele domenii: transportul de bunuri și servicii, furnizarea de bunuri, măsurile din domeniul sănătății, gestionarea frontierelor externe ale Uniunii și a frontierelor interne ale spațiului Schengen. Comisia Europeană pune accentul pe transparența, proporționalitatea și caracterul non-discriminatoriu al măsurilor impuse de statele member pe domeniile vizate în contextul crizei generate de virusul COVID-19.

MAE amintește că, în privința liberei circulații a persoanelor, liniile directoare prevăd o serie de măsuri concrete.

Totodată, documentul prezintă o serie de măsuri din domeniul sănătății publice, cu accent pe: garantarea accesului persoanelor aflate în categorii de risc la servicii medicale corespunzătoare; implementarea de măsuri de monitorizare; furnizarea de materiale de informare; implementarea de măsuri de screening pentru pasagerii care se deplasează din zone afectate și recomandarea de interzicere a deplasării acestora; izolarea cazurilor suspecte și posibilitatea de cooperare între autorități pentru transferul sau aplicarea de măsuri alternative.

În contextul publicării liniilor directoare, Ministerul Afacerilor Externe subliniază importanța promovării unei abordări coordonate de la nivelul Uniunii Europene în toate aceste domenii, cu scopul principal de a proteja sănătatea cetățenilor europeni, în paralel cu asigurarea continuității activităților economice.

 

Lasă un comentariu