APROAPE 10.000 DE PACIENȚI SUNT INCLUȘI ÎN REGISTRUL ROMÂN DE BOLI REUMATICE

Distribuie pe:

Registrul Român de Boli Reumatice includea, la finalul anului trecut, aproximativ 10.000 de pacienți cu forme severe de reumatisme inflamatorii, precum artrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, artropatie psoriazică, lupus și vasculite, care necesită tratament cu medicamente biologice.

Potrivit unui comunicat remis presei, aproape 1.000 de pacienți noi cu boli reumatice au fost înregistrați în 2019 în Registrul Român de Boli Reumatice, dintre care 397 cu spondilartrite, 499 cu artrită reumatoidă și 84 cu artropatie psoriazică.

Datele au fost prezentate în cadrul ședinței anuale a Registrului Român de Boli Reumatice, organizată de Societatea Română de Reumatologie și Asociația Registrul Român de Boli Reumatice.

„Pe măsura progreselor înregistrate în aplicarea rezultatelor derivate din studiile clinice, știința medicală a realizat că are nevoie și de date pe termen lung, care reflectă mai bine practica reală, provenite de la pacienți neselecționați, cu variate comorbidități, colectate prin utilizarea la scară largă a registrelor de pacienți. Registrul Român de Boli Reumatice contribuie la un management mai bun al pacienților, la atingerea unor rezultate terapeutice optime, dar și la evaluarea costurilor asociate acestor boli", a declarat președintele Societății Române de Reumatologie, prof. dr. Cătălin Codreanu, citat în comunicat.

La eveniment au fost prezentate și analizate date relevante extrase din registru și au fost discutate implementarea și dezvoltarea acestui instrument necesar pentru un management mai bun al pacienților cu boli reumatice.

Potrivit datelor prezentate, la finalul lui 2019, figurau în Registrul Român de Boli Reumatice 3.651 de pacienți cu spondilită anchilozantă, în creștere față de 2018 (3.417 de pacienți). Dintre aceștia, 76% sunt bărbați, vârsta medie fiind de 46,8 ani. Cu toate acestea, 40% dintre pacienți se încadrează în intervalul de vârstă 26-45 de ani. Datorită creșterii calității îngrijirii, 66% din pacienți sunt încă activi în câmpul muncii, constatându-se o îmbunătățire la acest capitol față de anii precedenți.

În cazul artritei reumatoide, 4.755 de pacienți figurau în registru la finalul lui 2019, cu 7,9% mai mult decât în 2018 (4.407). 85% dintre pacienți sunt femei, vârsta medie fiind de 60 de ani.

Datele privind artropatia psoriazică arată că în 2019 erau înregistrați 849 de pacienți, cu 2% mai mult ca în 2018. Raportul între bărbați și femei este de 1:1, vârsta medie - 55,8 ani și peste 43% sunt activi profesional.

 

Lasă un comentariu