STATUL PE VINE SAU GHEMUIT, MAI SĂNĂTOS DECÂT ODIHNA PE CANAPEA

Distribuie pe:

Antropologii americani de la Universitatea California de Sud, citați de descopera.ro, susțin că anumite poziții de odihnă, precum statul pe vine sau în genunchi, pot fi mai bune pentru sănătate, deoarece implică utilizarea mai multor mușchi în comparație cu statul pe scaun sau odihna pe canapea.

„Concluziile studiului nostru se bazează pe analiza unor date prelevate de la persoane din cadrul unei populații de vânători-culegători din Tanzania, care au purtat dispozitive pentru monitorizarea activității fizice și a perioadelor de odihnă.

Astfel, am constatat că, în ciuda faptului că aceste persoane sunt sedentare timp de aproape zece ore pe zi (echivalentul duratei unei zile de muncă la birou), tribul Hazda nu prezenta indicii ale bolilor cronice asociate cu perioadele lungi de sedentarism. Estimăm că acest lucru se datorează pozițiilor de odihnă activă practicate în cadrul tribului.

În ciuda lungilor perioade de inactivitate, una dintre diferențele majore pe care le-am observat este aceea că membrii populației Hazda se odihnesc de obicei în poziții care solicită musculatura pentru menținerea nivelurilor ușoare de activitate fizică fie în poziție ghemuită, fie în genunchi, ceea ce duce la protejarea lor de efectele nocive ale sedentarismului.

În schimb, perioadele prelungite de stat pe scaun au fost asociate cu o creștere a riscului de apariție a bolilor cardiovasculare și deces, însă acest lucru contravine aspectului evoluționist, care favorizează strategii pentru conservarea energiei.

Preferințele și comportamentele pentru conservarea energiei au fost cheia succesului pentru evoluția speciilor. Însă, când mediile se schimbă rapid, aceste preferințe pot duce la rezultate nu la fel de benefice, sedentarismul prelungit fiind un exemplu în acest sens.

Pentru a afla mai multe, am analizat informații prelevate de la 28 de adulți din cadrul populației Hadza care au purtat dispozitive, cunoscute sub numele de accelerometre, timp de opt zile, și le-am comparat cu date din cadrul studiilor anterioare, care au evaluat sedentarismul în cadrul populațiilor moderne active.

Subiecții testați aveau niveluri de activitate fizică intensă peste o oră pe zi, iar perioada sedentară era de nouă până la zece ore pe zi. Totuși, în ciuda faptului că stăteau în poziții de odihnă perioade lungi de timp, tribul Hazda nu prezenta indicii ale afecțiunilor asociate unui stil de viață sedentar, concluzia fiind că statul pe canapea sau chiar pe un scaun de birou necesită mai puțină activitate musculară", explică oamenii de știință americani.

 

Lasă un comentariu