EXPLICAȚII DESPRE CAZURILE SUSPECTE SAU CONFIRMATE CU COVID-19

Distribuie pe:

Pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică - Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, specialiștii oferă explicații despre ce înseamnă cazurile suspecte sau confirmate cu COVID-19 și ce este acela un contact apropiat.

Potrivit acestora, caz suspect este pacientul cu infecție respiratorie acută, cu debut brusc al cel puțin unuia din următoarele simptome: tuse, febră, durere în gât, scurtarea respirației (creșterea frecvenței respiratorii), care necesită sau nu spitalizare.

În plus, în perioada de 14 zile anterioare debutului simptomelor, pacientul a întrunit cel puțin unul dintre criteriile epidemiologice. Adică, a avut contact apropiat cu un caz confirmat sau probabil de COVID-19 sau a avut istoric de călătorie internațională.

Contactul apropiat este definit ca persoana care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient cu COVID-19; persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (strângere de mână neurmată de igiena mâinilor); persoana care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19 (în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănușă); persoana care a avut contact față în față cu un caz de COVID-19 la o distanță mai mică de 2 m și pe o durată de peste 15 minute; persoana care s-a aflat în aceeași încăpere (sală de clasă, sală de ședințe, sală de așteptare din spital ș.a.) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute și la o distanță mai mică de 2 m.

Din rândul personalului medico-sanitar și al altor persoane care acordă îngrijire directă unui pacient cu COVID-19, precum și al personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fără portul corect al echipamentului de protecție, se consideră contact apropiat persoana care a avut contact în avion cu un caz de COVID-19 și care a stat pe unul din cele două rânduri în orice direcție față de caz, persoane care au călătorit împreună cu cazul sau care i-au acordat îngrijire în avion, membri ai echipajului care au servit în zona în care s-a aflat cazul.

Dacă severitatea simptomelor sau deplasarea cazului în avion indică o expunere mai extinsă, vor fi considerați contacți apropiați toți pasagerii din zona respectivă din avion sau chiar toți pasagerii din avion, precum și persoana care a stat într-un areal geografic cu transmitere comunitară extinsă.

Caz confirmat este o persoană cu confirmare în laborator a infecției cu SARS-CoV-2, indiferent de semnele și simptomele clinice.

Lasă un comentariu