NOUL CORONAVIRUS, ÎNTRE MIT ȘI REALITATE

Distribuie pe:

Pe măsură ce noul coronavirus - și panica în legătură cu acesta - continuă să se răspândească în întreaga lume, la fel sunt și afirmațiile false, teoriile conspirației și dezinformarea, „infodemia" după cum o denumește Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

În timp ce platformele de socializare iau măsuri pentru a oferi informații credibile și pentru a elimina date menite a spori panica și confuzia, cenzura și suspiciunile alimentate de guvernele unor țări constituie un motiv în plus pentru ca dezinformarea să ia proporții.

Mit: Coronavirusul a fost creat de om

Realitate: nu credeți tot ce citiți pe internet!

Pe măsură ce focarul de coronavirus s-a transformat într-o criză de sănătate publică, o teorie cu privire la originile virusului a început să pună stăpânire pe internet: că virusul nu provine din natură, ci a fost creat într-un laborator.

Zvonurile, care au provenit din conturi de social media neverificate și nu au fost susținute de nicio dovadă credibilă, au devenit tot mai elaborate, odată cu trecerea timpului.

O versiune popularizată în afara Chinei a sugerat că un laborator chinez a lucrat în secret la o armă biologică, în timp ce zonele naționaliste ale mass-media sociale chineze au sugerat că virusul este originar din SUA și că mulți americani, despre care se credea că au murit de gripă, în acest sezon, au fost, de fapt, uciși de COVID-19.

Oamenii de știință din China și din Occident au respins categoric aceste teorii, deși ele nu încetează să se răspândească. Experții încearcă încă să descopere sursa exactă a virusului, însă cercetările indică faptul că acesta provine de la lilieci și a fost transmis unei gazde intermediare, înainte de a „sări" la oameni - la fel ca „vărul" său, care a provocat epidemia SARS din 2003.

Mit: Remediile casnice pot vindeca sau preveni virusul

Realitate: usturoiul este sănătos. La fel și apa, și vitamina C. Dar nu există nicio dovadă că mâncând usturoi, bând apă la fiecare 15 minute sau luând vitamina C, vă protejați de noul coronavirus.

Același lucru este valabil și pentru utilizarea uleiurilor esențiale, a argintului coloidal și a steroizilor.

Unele postări au sugerat că aplicarea uleiului de susan, pe corp, sau pulverizarea cu alcool sau clor vor ucide virusul. Este, de asemenea, fals.

Există unii dezinfectanți chimici, inclusiv înălbitor, etanol 75%, acid peracetic și cloroform, care pot ucide virusul, pe suprafețe. Dar, dacă virusul este deja în corpul uman, aplicarea acestor substanțe pe piele sau sub nas nu îl va ucide - și pot fi, de fapt, periculoase. Nu ingerați dezinfectanți chimici!

În prezent, nu există remediu pentru noul coronavirus. Studiile sunt în desfășurare, dar ar putea trece mai mult de un an până când va deveni disponibil un vaccin.

Cea mai bună metodă de a vă proteja, chiar acum, este să faceți ceea ce ați face în fiecare anotimp de răceală și gripă (spălatul pe mâini, tușitul în șervețel de unică folosință etc.).

Mit: purtarea unei măști de protecție

Realitate: persoanele care nu prezintă simptome nu trebuie să poarte măști protectoare, potrivit Centrului de Control și Prevenire a Bolilor (CDC).

De fapt, avertizează dr. Jerome Adams, vice-amiral în Corpul de Servicii pentru Sănătate Publică din SUA, măștile ar putea crește riscul de infecție dacă nu sunt purtate corespunzător. Ele trebuie purtate doar de cei care sunt testați pozitiv și prezintă simptome, pentru a-i proteja pe cei din jur de riscul infectării.

Mit: căldura poate ucide virusul

Realitate: uscătoarele de mâini nu pot ucide virusul, conform OMS. De asemenea, organizația spune că lămpile UV nu ar trebui utilizate pentru sterilizarea mâinilor sau a altor zone ale corpului, deoarece radiațiile pot irita pielea.

Experții în sănătate publică afirmă că nu se știe dacă venirea căldurii va duce la eradicarea virusului.

Mit: virusul poate fi transmis prin poștă

Realitate: Nu ezitați să vă verificați e-mailul.

Primirea unei scrisori sau a unui pachet din China nu vă va expune riscului de a contracta virusul, conform OMS.

Cercetătorii încă studiază exact modul în care noul coronavirus infectează oamenii, dar, judecând după coronavirusurile anterioare, acesta nu supraviețuiește mult timp pe obiecte și suprafețe.

Mit: Copiii nu se infectează cu noul coronavirus

Realitate: Oricine, de orice vârstă, poate fi infectat cu noul coronavirus, deși persoanele în vârstă și cele cu condiții medicale preexistente par a fi mai vulnerabile la infecții grave.

Deși majoritatea cazurilor confirmate au apărut la adulți, copiii au fost infectați și ei, conform CDC.

Mit: Oamenii infectați cu coronavirus vor muri

Realitate: rata mortalității este de aproximativ 2%, iar oficialii spun că numărul este în scădere.

Persoanele care se confruntă cu coronavirus fac, de obicei, o boală ușoară până la moderată a tractului respirator superior, similar cu o răceală comună. Printre simptome se numără curgerea nasului, tuse, dureri în gât, dureri de cap și febră care poate dura câteva zile. De cele mai multe ori, simptomele vor dispărea singure.

Boala poate fi fatală, dar aceste cazuri sunt mai rare.

Pentru cei cu un sistem imunitar slăbit, vârstnici și foarte tineri, există posibilitatea ca virusul să poată provoca o boală mult mai gravă a tractului respirator, cum ar fi pneumonia sau bronșita.

Având în vedere că mii de persoane au fost infectate și autoritățile încă se luptă să stăpânească virusul, chiar și o rată a mortalității de 2% este îngrijorătoare. (CNN)

 

Lasă un comentariu