CEL MAI RENUMIT VIRUSOLOG ITALIAN: „NU SUBESTIMAȚI PERICOLUL!"

Distribuie pe:

Cercetătorul Italian Roberto Burioni a fost unul dintre primii oameni de știință care au avertizat asupra izbucnirii epidemiei de coronavirus, dar, inițial, mesajele lui nu au fost luate în seamă.

Acum (15 martie - n. trad.) el avertizează restul Europei să nu facă aceeași greșeală: „Nu subestimați pericolul. Italia a făcut-o timp de o săptămână, unii au spus că e doar o gripă, și chiar un medic a afirmat, într-un mod total nepotrivit, că o să treacă peste câteva săptămâni".

Burioni (57 de ani), profesor de microbiologie și virusologie la Universitatea Vita-Salute San Raffaele din Milano, este cel mai renumit virusolog din Italia.

„Din păcate, încă de pe vremea lui Iulius Cezar, oamenii vor să creadă ceea ce doresc ei să se întâmple", a spus el, citând din opera împăratului roman, „De Bello Gallico".

În situația în care Spania, Franța și Austria urmează exemplul Italiei în ce privește măsurile drastice de izolare, Burioni spune că a venit timpul ca Europa să-și unească forțele și să se implice mai mult.

„Este foarte important ca Europa să dea dovadă de unitate. Avem nevoie de o abordare comună, este un moment în care trebuie să acționăm împreună", subliniază cercetătorul. „Dacă nu facem asta, care este rostul Uniunii Europene?" - a adăugat el.

În lipsa unor măsuri severe de izolare pe tot continentul, a avertizat Burioni, o țară poate reuși în lupta cu virusul ca, mai apoi, să se reinfecteze de la vecinii săi, dacă aceștia au abordat problema într-un mod mai relaxat. Riscul este evident, a explicat profesorul. „Așa cum nu există nici măcar o singură zonă din Italia care să nu necesite un efort total (împotriva virusului), efortul maxim este necesar în toată Europa", a subliniat el.

Burioni s-a arătat de acord cu avertismentul cumplit al cancelarului german Angela Merkel, potrivit căruia, până la 60 sau 70% din populația Germaniei ar putea fi infectată. „Gândiți-vă că este vorba de un virus nou, pentru care nu există imunitate", a declarat el.

Burioni s-a declarat consternat de hotărârea Marii Britanii de a combate epidemia, lăsând-o să se răspândească și luând măsuri de protecție doar în cazul celor mai vulnerabile persoane. „Pentru mine este de neînțeles", a precizat cercetătorul. „A vorbi despre imunitate de grup, când nu există vaccin și nu știm dacă cei infectați și care se vindecă obțin astfel imunitate, este ceva ce nu pot înțelege", a repetat el.

Cât privește supozițiile potrivit cărora creșterea temperaturilor, primăvara și vara, va ajuta la diminuarea răspândirii epidemiei, Burioni este de părere că nu ar trebui să se mizeze pe acest lucru. „Pur și simplu, nu știm", a răspuns.

Înainte de a dobândi reputația de persoană care a anticipat apariția epidemiei, Burioni era cunoscut în Italia pentru lupta dusă în mediul online contra militanților anti-vaccinare și a știrilor false despre știință.

La începutul acestei luni, el a publicat pe Twitter un mesaj în care și-a exprimat revolta față de compatrioții săi care încă se îngrămădeau în piețe, pe plaje și chiar pe pârtiile de schi, ignorând riscul de contagiune cu COVID-19.

„Am senzația, acum, că italienii au realizat, în sfârșit, dezastrul în care suntem", a spus el în contextul măsurilor, fără precedent, de carantină, la nivel național, aplicate de guvern cu circa o săptămână în urmă.

Situația din Italia s-a precipitat cu o viteză alarmantă, de la aproximativ 1.700 de cazuri de infectare, la 1 martie, la peste 21.000, sâmbătă.

Cu peste 1.400 de morți, țara a raportat o rată de deces peste cea normală, de aproximativ 7%, comparativ cu cea medie la nivel mondial, de 3 până la 4%.

Burioni a explicat că acest lucru se întâmplă deoarece Italia are mai mulți vârstnici și o populație mult mai activă din punct de vedere social, dar și din cauza unei subestimări a numărului total de cazuri.

În vreme ce, la sfârșitul lunii februarie, guvernul susținea că țara continuă să fie sigură pentru turiștii și investitorii străini, în prezent toată Italia este izolată. Școlile, restaurantele, cafenelele, cinematografele și majoritatea magazinelor sunt închise, iar populația este sfătuită să nu iasă din case decât pentru cumpărături și urgențe.

„Nu putem ști când se vor îmbunătăți lucrurile. Situația evoluează, facem ceea ce trebuie făcut și sperăm să vedem unele rezultate în următoarele zile", a declarat Burioni.

Specialistul a subliniat necesitatea de a respecta restricțiile și chiar de a face eforturi suplimentare. Spre exemplu, deși nu este strict interzis ca o persoană să iasă să alerge, „chiar nu este necesar, în acest moment".

În ceea ce-l privește, virusologul a declarat: „Dacă văd pe cineva pe trotuar, traversez. Păstrez o distanță de cel puțin doi metri față de ceilalți. Nu folosesc transportul public".

Pe de altă parte, chiar dacă directorul Agenției de Protecție Civilă, Angelo Borrelli, a recomandat limitarea contactului fizic chiar și în rândul membrilor familiei, Burioni a precizat că nu-i nicio problemă dacă aceștia se îmbrățișează, acasă.

„Să nu exagerăm, totuși", a declarat el. (sursa - dpa-international.com, foto - 7 news.com.au)

 

Lasă un comentariu