MODUL ÎN CARE NE MIȘCĂM OCHII POATE IDENTIFICA... ERORI ALE MEMORIEI

Distribuie pe:

Cercetătorii canadieni de la Institutul de Studii în Neuroștiința Cognitivă a Memoriei „Rotman” din Baycrest, citați de descopera.ro, susțin că modul în care ne mișcăm ochii reprezintă un indicator al modului în care ne aducem aminte anumite imagini și detalii. De asemenea, tiparele modului în care ni se mișcă ochii ar putea fi folosite pentru a identifica eventualele erori ale memoriei.

„Descoperirile noastre indică faptul că mișcările ochilor joacă un rol foarte important, funcțional, în memorie, putând să ne aducă multe informații despre memoria cuiva.

Când vedem o imagine, o față sau altceva pe care am văzut-o deja, ochii noștri tind să privească aceleași puncte ca și prima dată. Creierul compară caracteristici importante ale obiectelor, situațiilor, persoanelor pe care le vedem cu o imagine mentală din memoria noastră și le identifică pe cele două ca fiind aceleași. Creierul este destul de bun la asta, chiar și în condiții de vizibilitate mai mică.

Acest fenomen este numit recunoașterea tiparelor, iar atunci când avem o cantitate limitată de informații, ca atunci când nu putem vedea complet fața unei persoane, pot apărea erori, acestea făcându-ne să credem că un străin oarecare ne este familiar.

În cadrul studiului, le-am cerut participanților să memoreze 30 de imagini care au apărut pe un ecran. Ulterior, am prezentat o a doua serie de imagini, unele dintre acestea făcând parte din primul set, în timp ce altele erau doar similare cu cele din prima serie. Apoi, i-am rugat pe subiecți să indice care dintre aceste imagini li se par cunoscute. În același timp, modul în care se mișcau ochii lor a fost urmărit.

Astfel, am ajuns la concluzia că în acele cazuri în care mișcarea ochilor era la fel în ambele situații există o probabilitate de 90% de a identifica imaginile pe care participanții le-au văzut în cele două serii.

Adică, ochii noștri au memorie și, în funcție de mișcarea lor, ne arată ce au mai văzut și ce este nou pentru ei”, explică oamenii de știință canadieni.

Lasă un comentariu