SUNTEM IZOLAȚI ACASĂ? MUSAI SĂ URMĂRIM ȘTIRILE DE LA TELEVIZOR!

Distribuie pe:

Profesor universitar la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din Cluj-Napoca, Mircea Miclea, citat de HotNews.ro, ne recomandă trei lucruri pe care ar trebui să le facem în perioada cât stăm izolați acasă.

“În această perioadă de criză, în care mulți români sunt panicați, trebuie să ținem cont de trei lucruri, astfel încât să ne păstrăm sănătatea emoțională.

În primul rând, trebuie să avem un scop în această perioadă. Un al doilea lucru pe care trebuie să îl facem este să avem mai multă disciplină, iar în al treilea rând să ajutăm pe cineva.

Pe cine am ajutat azi?

“Am analizat toată literatura relevantă, apropo de situațiile limită. Sunt multe studii despre comportamentul individual și colectiv în situații limită, adică despre ce au făcut cei care, ulterior, s-au dovedit a fi foarte adaptați, au avut o dezvoltare postraumatică bună, adică, după ce au ieșit din perioada de criză, au funcționat chiar mai bine decât înainte!

În primul rând, trebuie să avem un scop clar. Fiecare dintre noi trebuie să ne punem o întrebare foarte clară: Ce rezultate personale voi obține eu la finalul acestei crize? Am învățat o limbă străină sau am învățat 300 de cuvinte? Mi-am recapitulat materia pentru bacalaureat? Am citit cele patru cărți pe care voiam să le citesc de multă vreme?

Deci, ne trebuie un scop foarte concret, pe care să îl realizăm. Dacă nu ne este clar ce vrem să obținem cu noi la finalul acestei crize, atunci vom fi extrem de vulnerabili. Adică, o veste negativă ne dă peste cap. Este ca și cum am face o diferență între o baltă și un râu. Un râu are o albie, curge, merge într-o direcție. O baltă stă, ea este bătută de vânt într-o direcție, apoi într-o altă direcție. Noi ce vrem să fim în această perioadă? Un râu sau o baltă?”, ne întreabă specialistul.

Agenda pentru a doua zi

Pentru a trece cu bine prin această perioadă, prof. univ. Mircea Miclea ne sfătuiește să ne facem zilnic agenda pentru a doua zi și să o respectăm, pentru că numai astfel noi vom fi cei care ne vom controla propria viață.

Potrivit acestuia, oamenii care au avut un scop, inclusiv în situații foarte grele (cei care au trăit în lagăre de concentrare, de exemplu), au supraviețuit mult mai bine.

“Pentru a trece cu bine prin această perioadă de criză a coronavirusului, îți trebuie mai multă disciplină. Cu cât există mai multă dezordine în jurul nostru, cu atât mai mult noi trebuie să o contracarăm cu mai multă ordine.

Concret, aceasta înseamnă că ne stabilim agenda pentru a doua zi, pe ore, și că mâine nu trăim ziua după stări sau după ce știri receptăm, ci trăim ziua după ce ne-am scris că vom face.

Prin acest comportament, creierul înțelege că noi suntem în control cu viața noastră, adică ziua de azi am trăit-o conform agendei pe care am stabilit-o ieri, și nu am trăit-o în funcție de ce s-a zis la ora 11, ce am aflat la ora 14, ce mi-a zis vecinul la ora 16”, explică Mircea Miclea.

Informația negativă, stocată mai repede

Pentru a nu fi influențați negativ de știrile din această perioadă, ar trebui să limităm și orele la care ne uităm la televizor.

“La televizor, să ne uităm o dată sau de două ori pe zi. De ce? Pentru că mintea noastră este în așa fel croită încât informația negativă este stocată mult mai repede decât cea pozitivă, și atunci tu nu stochezi la fel de bine când, de exemplu, crește indicele bursier pe care îl vrei tu, decât atunci când scade. Efectul este că acumulezi mult mai mult stres, dar nu mai mulți bani, ci chiar mai puțini.

Prin analogie, aș spune că trebuie să ne uităm la știri de maximum două ori pe zi, seara și dimineața, iar în rest să ne vedem de treabă. Pentru că, urmărind din jumătate în jumătate de oră știrile, lăsăm exteriorul să ne dicteze ziua”, concluzionează Mircea Miclea.

 

Lasă un comentariu