ȘI ROMÂNII SUNT CAPABILI SĂ-ȘI PROCESEZE FRUCTELE

Distribuie pe:

Ing. Vasile Hangan este un renumit pomicultor din Țara Mărului. Prin competență și pasiune pentru meserie a reușit să salveze de la distrugere un patrimoniu pomicol valoros, dar și să investească în plantații tinere, într-o perioadă când renumitele livezi din județ au fost abandonate, iar necesarul de fructe proaspete este asigurat prin import.

Împreună cu fiul, ing. Vasilică Hangan, sprijinit de familie, după ce a vizitat mai multe țări cu o agricultură avansată din Europa, a investit 950.000 de euro, bani din împrumuturi bancare și subvenții, într-o instalație de ultimă generație, pentru prelucrarea fructelor. Luna trecută, instalația a intrat în probe de lucru și poate procesa, zilnic, 10 tone de mere în opt ore, în suc natural, pasteurizat, ambalat în pungi și cutii cu termen de valabilitate de câteva luni, fiind foarte căutat pe piața internă și externă, mai ales datorită calității materiei prime folosite.

De remarcat că, numai din ferma pomicolă a societății Heliantus, din Reghin, administrată de familia Hangan, se prelucrează anual 1.000 tone de mere industriale. În plus, ferma mai produce 2.000 tone de mere pentru consum, la concurență cu merele din import, iar dacă nu vor avea desfacere, și acestea pot intra la procesare în suc. Instalația mai poate procesa fructe de pădure, cireșe, vișine, piersici, caise, cătină, morcov, sfeclă roșie și prin prestări servicii pentru alte societăți. La ora actuală, există în fermă, pe stoc, 20 tone suc de mere, pentru comercializare în România.

Întrebat cum de a avut curajul să pornească o asemenea investiție, colegul și bunul meu prieten Vasile Hangan mi-a declarat: “În primul rând, administrăm o livadă în suprafață de 200 hectare, cu prun - 41 de hectare, cireș - 11 hectare, vișin - 3 hectare, păr - 3 hectare, piersic -3 hectare, cais -3 hectare, măr - 134 hectare - livezi tinere pe rod, înființate de noi, și o parte salvate de la fosta IAS Reghin. În ultimii ani, am avut probleme cu desfacerea fructelor pentru consum și înregistram pierderi. În plus, și, poate cel mai important aspect, este faptul că fiul meu, familia, am și un nepot, mă ajută și vor continua ce am început eu. Problema cea mai delicată este legată de lipsa forței de muncă în fermă. Cu toate că asigurăm cazare, masă, un salariu atractiv, doar 50 la sută din necesarul de muncitori îl avem asigurat”.

Ceea ce întreprinde ing. Vasile Hangan și familia demonstrează că și noi, românii, suntem capabili să prelucrăm materia primă, iar țara să renunțe la importuri de mărfuri contrafăcute.

 

Lasă un comentariu