ÎNTR-O ORĂ, NE ATINGEM FAȚA DE CEL PUȚIN 23 DE ORI...

Distribuie pe:

Cercetătorii germani de la Universitatea din Leipzig, citați de descopera.ro, susțin că oamenii își ating fața, inconștient, de cel puțin 23 de ori într-o oră.

„Acest obicei, în timpul unei pandemii cum este cea actuală cu Covid 19, este cel mai păcătos, fiindcă ajută la propagarea facilă a virusului.

De la declanșarea pandemiei de coronavirus, autoritățile din lumea întreagă au atras atenția oamenilor să se spele bine pe mâini și să evite contactul cu zona gurii și a nasului, pentru că așa se face cel mai ușor infectarea.

Omul pune mâna, inconștient, pe o suprafață infectată cu acest virus, apoi, tot inconștient, duce mâna la gură sau la nas, iar virusul nu așteaptă altă invitație.

Mai ales tinerii își ating diferite zone ale feței în medie de 23 de ori pe oră, iar acest obicei ne predispune la infecții cu virușii pe care-i culegem de pe suprafețele pe care punem mâinile.

Dar de ce facem acest gest atât de des și cum putem renunța la un comportament periculos pentru propria sănătate? Majoritatea vietăților își ating zona feței doar pentru a se curăța sau a alunga dăunătorii, însă oamenii au cu totul alte motive să își atingă chipul. Atingerea de sine reprezintă o caracteristică distinctă a speciei noastre.

Atingerile de sine sunt mișcări de autoreglare, rareori conștientizate. Ele joacă un rol important în toate procesele cognitive și emoționale și apar la toți oamenii.

Atingerea propriei fețe reprezintă o modalitate de autoreglare și favorizează eliberarea hormonului numit oxitocină, care ajută la reducerea stresului și la creșterea calmului. În alte momente, omul se atinge pe față într-un gest oarecum similar cu trasul cortinei, adică tragem, inconștient, cortina peste un capitol al existenței noastre și trecem la altul.

Pe de altă parte, prin atinsul propriei figuri, omul încearcă să își controleze emoțiile și atenția.

Omul nu își poate schimba comportamentul, mai ales gesturile pe care le face inconștient, așa că, în această perioadă de epidemie, tot mai important și mai eficient este apelul repetat la spălarea mâinilor.

A spune oamenilor să nu mai facă un gest, pe care oricum îl fac în mod inconștient, este inutil. Este mult mai ușor să îi faci pe oameni să se spele mai des pe mâini decât să se atingă de mai puține ori pe față. Degeaba le spunem oamenilor să nu mai facă un gest pe care ei oricum nu realizează că îl fac", explică oamenii de știință.

 

Lasă un comentariu