ARDEALUL, STRĂINII ȘI... COPIII

Distribuie pe:

• „Privim în aceste zile tot ceea ce se întâmplă în lume și în Europa. În general ne întristăm și zicem că nu este bine să vină atâția străini la noi, să vină atâția străini în Europa, pentru că nu sunt creștini. Un mare bărbat al neamului nostru, mare pedagog și ministru, Simion Mehedinți, a spus câteva lucruri, parcă profeții, pentru ziua de astăzi: «Nu, popor român, să nu te temi dacă vor veni străini peste tine! Să te temi atunci când mamele nu vor mai face copii!» Pericolul nu este venirea străinilor. Pericolul suntem noi".

***

• „Străinii vin și pleacă! Pericolul nu sunt ei, ci noi. Se vor pustii satele și orașele, atunci când nu vor mai fi strigăte de copii, mame cu prunci în brațe, tați cu prunci de mână, pe ulițele și străzile noastre. Și spunem asta într-o sfântă zi, închinată Nașterii Maicii Domnului, când părinții săi, Sf. Ioachim și Ana, au considerat că nu există fericire mai mare decât să nască copii. A fost o vreme când în țara noastră erau 8,5 milioane de români și se nășteau 300.000 de copii pe an. Acum am fi aproape 20 de milioane de români și se nasc aproape 150.000 de copii pe an. Spunea același ministru Mehedinți: «Supraviețuirea unui neam constă în nașterea de copii»".

***

• „De ce ne bucurăm azi că Ardealul face parte din România? Nu doar pentru jertfele din Primul Război Mondial, nu pentru că am avut o regină curajoasă, Regina Maria, și o mare familie a Brătienilor. Ci pentru că în sec. XVI-XIX, româncele au născut copii. Și când a venit momentul potrivit, au început să se numere locuitorii Transilvaniei și și-au dat seama stăpânii lumii că sunt mai mulți români decât unguri acolo. Și s-a împlinit cuvântul Domnului: «Creșteți și vă înmulțiți și stăpâniți pământul»". (Cuvânt rostit de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Î.P.S. Teofan, la Mănăstirea Vorona, cu ocazia praznicului Nașterii Maicii Domnului).

Mitropolitul Moldovei dr. Teofan (1959-), din anul 2008 arhiepiscop al Iașilor și mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Anterior, între 2000-2008, a fost arhiepiscop ortodox al Craiovei și mitropolit al Olteniei. În perioada 1991-2000 a fost episcop patriarhal cu titulatura Sinaitul. Are șapte frați, dintre care 4 sunt intrați în monahism. După școala generală din localitatea natală Corbi, județul Vâlcea, urmează Seminarul Teologic din Craiova (1974-1979), Institutul Teologic din București (1980-1984), Institutul Teologic „Saint Serge" din Paris (1986-1990), obținând titlul de doctor în teologie, și calificativul „Summa Cum Laudae". Satisface stadiul militar TR în perioada 1979-1980, la Vânju Mare. Intră în monahism la Schitul Crasna, primind numele de Teofan, și devenind ierodiacon și apoi ieromonah. Devine starețul Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului" din Bussy en Othe, Franța, iar în anul 1990 este numit secretar patriarhal. Timp de 9 ani (1991-2000) este episcop vicar patriarhal cu mai multe sarcini: responsabil cu relațiile externe, responsabil de legătura BOR cu românii din diaspora, secretar al Sfântului Sinod, responsabil cu problemele de învățământ teologic, responsabil cu editura și tipografia Institutului Biblic, coordonator al Biroului de Pelerinaj al BOR, coordonator al Sectorului de caritate, și Diaconia, este reprezentantul Patriarhiei Române la întruniri cu caracter bisericesc din întreaga lume, locum-tenens al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din America. Este autor de articole, studii în reviste și ziare din țară și străinătate, în domenii ca: teologie patristică, spiritualitate ortodoxă, ecumenism, analize ale fenomenului religios actual etc., coordonator al periodicului de limba engleză, președinte al colegiilor de redacție al publicațiilor „Mitropolia Olteniei", „Cetatea Creștină", „Studii".

A primit multe ordine, decorații, diplome, iar în anul 2000 a primit Ordinul pentru Merit „Mare Cruce" din partea Președinției Române.

Lasă un comentariu