AM TRECUT PRIN ÎNCERCĂRI ȘI MAI GRELE, DAR AM IEȘIT ÎNVINGĂTORI!

Distribuie pe:

Duminica trecută, prietenul meu Sanyi Farkas a trecut la cele veșnice într-un spital din Târgu-Mureș, nu din cauza Coronavirusului, ci datorită unor complicații provocate de diabet. Fiica și ginerele sunt stabiliți în Scoția, unde lucrează în turism. Fiica a reușit să se întoarcă la Târgu-Mureș duminică seara, iar ginerele a sosit în țară cu avionul, cu o escală la Budapesta, luni seara. La Aeroportul din Târgu-Mureș i s-a spus că trebuie să rămână în carantină la adresa declarată, timp de două săptămâni, iar dacă părăsește adresa respectivă va fi amendat. Omul s-a conformat, n-a ieșit din casă, dar a încercat să solicite permisiunea să participe a doua zi la înmormântarea socrului. A trimis o cerere online la Inspectoratul Județean de Poliție Mureș, prin care solicită o aprobare. Abia dimineață i s-a răspuns, cu recomandarea să sune la două numere de telefon indicate, pentru relații. A sunat de nenumărate ori la numerele respective, dar nimeni nu a răspuns. Nu a avut curajul să părăsească locuința și să participe la slujba de înmormântare. A venit omul din Scoția până la Târgu-Mureș și este obligat să rămână în carantină timp de două săptămâni, timp în care poate să-și piardă locul de muncă.

Alt exemplu de cum funcționează protecția antivirus la noi este legat de faptul că luni, în ziua în care s-a întâmplat evenimentul cu ginerele lui Sanyi, din satul meu au plecat spre Germania două autocare cu zilieri la muncă în agricultură, din câte am înțeles în viticultură. Oare, pe unde vor trece granița acești muncitori sezonieri, majoritatea lor cu cetățenie dublă, română și maghiară?

Pe de altă parte, se spune că românii din diaspora se întorc disperați acasă. Cred că pot fi considerați, în această calitate, doar cetățeni români stabiliți cu acte în regulă, cu reședință în țările respective, cu loc de muncă sigur, mai ales cu asigurări de sănătate. Sezonierii și cei care cerșesc pe stradă nu au un loc de muncă sigur și nici asigurări. Aceștia vin acasă și, din nefericire, nici aici nu au asigurări de sănătate și un loc de muncă pe măsura pretențiilor. Cei din prima categorie nu se grăbesc să se întoarcă, așteaptă să treacă criza, să se intre în normalitate. De ce au plecat, cine sunt vinovații că și-au luat lumea în cap? Fără pretenții de specialiști în sociologie, în calitate de jurnaliști ne permitem să încercăm o analiză a cauzelor care au provocat migrația a milioane de români. În primul rând, nesiguranța pentru ziua de mâine, lipsa locurilor de muncă. Vinovați de această situație sunt politrucii perindați la conducerea țării, care au vândut la fier vechi toată industria țării și au lichidat agricultura cooperatistă și de stat.

În doi, trei ani au apărut milioane de șomeri, oameni disperați. Să vedem doar situația din Târgu-Mureș, unde, dacă o luăm la vale pe Strada Gheorghe Doja, constatăm că Imatex, Vinalcool, IRA, Metalotehnica, Prodcompex, Fostul DCA, Fabrica de mobilă, Fabrica de piele și mănuși au aruncat în stradă peste 15.000 de oameni. Șomajul, pensiile anticipate și de boală, ajutoarele sociale au atenuat puțin șocul. Apoi au fost acele jafuri financiare provocate de Caritas, FNI, Banca Religiilor, jocuri financiare care au înghițit până și bruma de economii a cetățenilor. Au fost încurajate privatizările la prețuri derizorii. Culmea ironiei, liberalii ajunși la putere pe ușa din dos, considerați de pesediști “Ciuma galbenă”, în loc să vină cu un program național de verificare a privatizărilor și să naționalizeze societățile comerciale cu rol strategic, au fost și sunt preocupați de funcții în administrație. Pot fi acuzat de diletantism, dar sunt ferm convins că după ce trece criza Coronavirus va urma o recesiune în economie, care va duce obligatoriu la naționalizarea obiectivelor industriale și agricole. Dacă vom mai avea ce naționaliza!

O altă cauză care a provocat migrația este legată de instabilitatea din politică, provocată de incompetența profesională a celor care ne conduc țara și de lipsa lor de moralitate. Mulți români capabili au plecat în lume, scârbiți de promovările pe criterii politice, pe cuscrie, nepotism. Aceștia nu se mai întorc în țară, în mod sigur nu-i veți întâlni în cozile de la graniță. Aș mai aminti o cauză, dorul de ducă, de umblat prin lume la un popor căruia, timp de cinzeci de ani, i-a fost interzisă ieșirea peste graniță. Din această categorie mulți au reușit să se întoarcă acasă la timp, pe căi diplomatice.

Nădăjduim că în scurt timp vom trece și peste această încercare și ne vom vedea de treburi, cu credință că a fost doar un avertisment din partea Tatălui ceresc.

Să nu uităm că noi, românii, am trecut prin încercări mult mai grele și de fiecare dată am ieșit mai puternici!

Lasă un comentariu