FUMĂTORII, CEI MAI EXPUȘI LA INFECȚIILE CU COVID-19

Distribuie pe:

Specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), citați de descopera.ro, atrag atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă fumatul în această perioadă de pandemie cu virusul COVID-19, punând accent pe renunțarea la acest viciu.

“Fumatul afectează, în timp, sistemul circulator și aparatul respirator, țintite și de virusul COVID-19. Datele strânse de OMS din China (peste 55.000 de cazuri analizate în laborator) arată că riscurile ca un fumător infectat să ajungă în stare critică și chiar să moară din cauza infecției sunt mai mari decât în cazul unei persoane nefumătoare.

Drept argument aducem și exercițiile de forță majoră numite SARS și MERS, care arată că această familie de virusuri afectează sistemul cardio-vascular. Or, un atac viral la acest nivel asupra unui organism și așa cu probleme se poate dovedi letal.

Totodată, atragem atenția și asupra unui alt obicei aparent inofensiv: fumatul narghilelei. Dincolo de daunele cauzate în timp de tutunul inhalat, îngrijorarea vizează și transmiterea din gură în gură a furtunului. Nu se știe câte cafenele au bunul obicei de a dezinfecta aparatul, inclusiv recipientul în care se pune apa.

Narghileaua facilitează transmiterea unor agenți patogeni precum virusul hepatic C, herpes, Epstein Barr ori Helicobacter Pylori, de aceea considerăm că și COVID-19 se poate răspândi cu ușurință, riscul fiind mai mare când activitatea se face în spații închise.

Măsura recomandată este limitarea și chiar interzicea narghilelelor, în această perioadă. COVID-19 este, totuși, un virus nou până și pentru oamenii de știință, care precizează că recomandările lor se bazează pe concluzii valabile în acest moment.

Încă nu a fost stabilit un raport direct între fumat și infecția cu noul coronavirus, iar sugestiile se vor modela pe viitor, în funcție de noile descoperiri”, precizează OMS.

Lasă un comentariu