CÂT REZISTĂ CORONAVIRUSURILE PE SUPRAFEȚE?

Distribuie pe:

Până acum, cu toții ar trebui să știm că noul coronavirus (COVID-19) se poate transmite de la om la om, prin contact apropiat și prin picături respiratorii, atunci când o persoană infectată strănută sau tușește.

Coronavirusurile sunt o familie de viruși care pot provoca boli, de la răceala comună la Sindromul respirator acut sever (SARS) și Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS).

Recent, un studiu publicat în New England Journal of Medicine relevă faptul că, în orice caz, coronavirusurile pot rezista pe anumite suprafețe care au fost atinse de persoane infectate.

Coronavirusurile pot intra cu ușurință în contact cu o persoană sănătoasă, care atinge o clanță sau o masă pe care, de exemplu, COVID-19 stă “comod așezat”, pentru ca, apoi, să înceapă să se răspândească.

Cum se răspândesc coronavirusurile?

Cercetătorii încep acum să înțeleagă mai multe despre modul în care se răspândește noul coronavirus, datorită studiilor efectuate pe familia coronavirusurilor SARS și MERS.

La fel ca în cazul multor boli respiratorii, dacă o persoană infectată cu COVID-19 tușește sau strănută, picăturile pot “ateriza” pe alte persoane, pe îmbrăcăminte și pe orice suprafață din jur. De asemenea, unele dintre particule rămân în aer. Cu toate acestea, atingerea unei suprafețe care conține virusul și apoi atingerea feței nu este considerată a fi principala modalitate de propagare a virusului.

Cât timp pot supraviețui coronavirusurile pe anumite suprafețe?

Un studiu recent publicat în Journal of Hospital Infection precizează: “coronavirusurile umane pot rezista pe suprafețe precum: metalul, sticla sau plasticul, până la nouă zile, dar pot fi inactivate eficient prin procedurile de dezinfectare a suprafeței...”

Potrivit studiului, indicii cu privire la timpul de rezistență a coronavirusurilor (cum ar fi cele care provoacă SARS) pe suprafețe sunt:

* aluminiu: 2-8 ore; hârtie: 4-5 zile; sticlă: 4 zile; lemn: 4 zile; plastic: 5 zile; mănuși chirurgicale: 8 ore; oțel: 48 de ore.

Indicii au în vedere virusul SARS, care seamănă cel mai mult cu noul coronavirus.

Cu toate că este posibil ca o persoană să se infecteze cu COVID-19 prin atingerea unei suprafețe și apoi atingerea gurii, nasului sau a ochilor, trebuie să reamintim că aceasta nu este considerată principala modalitate de răspândire.

Cum poate fi împiedicată răspândirea coronavirusurilor?

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) subliniază că spălarea mâinilor, curățarea și dezinfectarea zilnică a suprafețelor atinse sunt esențiale în prevenirea răspândirii COVID-19.

Se recomandă curățarea suprafețelor, cum ar fi mese, telefoane mobile, blaturi, întrerupătoare de lumină electrică și mânerele ușilor și dulapurilor. Suprafețele trebuie dezinfectate zilnic cu produse de curățare care conțin cel puțin 60% etanol (alcool).

Cel mai bine este să vă spălați mâinile cu apă și săpun timp de 20 de secunde de fiecare dată, iar dacă nu aveți acces la chiuvetă, săpun și apă, folosiți un produs de igienizare pentru mâini. (sursa - topdoctors.co.uk; sursa foto: Journal of Hospital Infection; imagine postată de Asociația Medicilor de Familie Mureș http://amfms.ro/cat-rezista-coronavirus-pe-suprafete/)

 

Lasă un comentariu