RAED ARAFAT: POPULAȚIA SĂ NU IA ÎN CONSIDERARE NIMIC DIN CE APARE ÎN SPAȚIUL PUBLIC PÂNĂ NU ESTE ADOPTAT

Distribuie pe:

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Raed Arafat a transmis, vineri, cetățenilor să nu ia în considerare nimic din ceea ce apare în spațiul public până nu se adoptă, subliniind că proiectul privind restricții la deplasarea în afara domiciliului nu este adoptat, el poate suferi multe modificări, iar “iresponsabilitatea” persoanei care a făcut public documentul este “evidentă”.

El a explicat că documentul este destinat analizei Grupului de lucru tehnico-științific din cadrul Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență.

“Referitor la documentul care a fost publicat pe WhatsApp și în diferite medii online și de mass-media, în care se prevăd măsuri suplimentare de izolare, acest document este unul destinat analizei Grupului de lucru tehnico-științific din cadrul Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență. Grupul are membri din mai multe domenii, dar mai ales din domeniul medical, epidemiologic și de boli infecțioase. Decizia finală asupra măsurilor se ia la nivelul CNSSU în urma prezentării discuțiilor din cadrul grupului tehnic. Astfel, este posibil ca unele măsuri să fie luate, amânate sau respinse”, a scris Arafat pe Facebook.

Potrivit acestuia, România nu se află în situația unor țări cu un număr foarte mare de cazuri până în acest moment, iar măsurile care sunt propuse au în continuare caracter preventiv, “care să limiteze răspândirea cât mai mult posibil, așa cum este recomandat și de către mai multe organizații internaționale”.

“Cert este că și în domeniul științific-medical există mai multe păreri care trebuie luate în considerare când facem astfel de analize. Deciziile nu pot aparține unei singure persoane și trebuie discutate și puse pe masa specialiștilor, chiar dacă, la final, se iau decizii care nu sunt aprobate în unanimitate”, a explicat Raed Arafat.

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a informat, vineri, că Grupul de suport tehnico-științific analizează diferite propuneri pe baza scenariilor referitoare la evoluția răspândirii noului coronavirus, ținând cont de practica altor state care se confruntă cu aceeași problematică, iar documentul apărut public care conține înăspriri ale condițiilor privind deplasarea persoanelor în afara domiciliului este unul “de lucru”, care nu a fost înaintat spre aprobare Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), organism abilitat să ia decizii în astfel de situații.

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne s-a luat decizia sesizării organelor de cercetare penală pentru infracțiunea de divulgare fără drept a unor informații care nu sunt destinate publicității,

a anunțat GCS.

 

VOTCA DE CONTRABANDĂ, UTILIZATĂ CA DEZINFECTANT

În Polonia, peste 400.000 de litri de votcă de contrabandă și de alcool pur produs ilegal vor putea fi utilizați ca dezinfectant în lupta împotriva coronavirusului, a anunțat vineri parchetul din această țară, potrivit AFP.

Autoritățile vamale și fiscul dețin cel puțin 430.000 de litri de votcă și de alcool, care au fost confiscați pentru a servi drept dovezi în proceduri judiciare sau ca urmare a acestor proceduri.

Mai multe mii de litri au fost puse la dispoziția serviciilor interesate pentru a fi folosite la dezinfectarea clădirilor, localurilor și mijloacelor de transport în comun.

Astfel, pompierii din Olsztyn, în nord-estul Poloniei, au primit 1.000 de litri de alcool pur, în timp ce trei spitale, două la Olsztyn și unul la Elblag, au primit în total 2.500 de litri, a declarat pentru AFP Marta Rosiak, purtătoarea de cuvânt a administrației vamale din această regiune, învecinată cu regiunea rusă Kaliningrad.

Această operațiune va continua în zilele următoare atât în beneficiul poliției, cât și al grănicerilor și al administrației publice.

Distilerii clandestine, artizanale sau industriale sunt frecvent închise de autorități în Polonia, în special în nord-estul țării. Acestea produc “bimber”, o votcă artizanală, extrem de populară, vândută la un preț mai mic decât cel al produselor omologate. (sursa - agerpres.ro)

 

Lasă un comentariu