MĂSURI DE PROTECȚIE LA IEȘIREA DIN CASĂ

Distribuie pe:

Dacă nu ești în carantină sau autoizolare și vrei să ieși din casă, trebuie să reduci la minimum riscul de expunere la noul coronavirus. Izolarea socială și igiena mâinilor sunt esențiale, la fel și măștile chirurgicale.

Chiar dacă virusul cunoscut oficial drept SARS-CoV-2 se răspândește rapid, există câteva metode de bun simț pentru a te proteja, ne asigură medicii.

Nu folosi buricele degetelor, ci genunchii, picioarele, șoldurile, umerii, coatele, articulațiile pumnului atunci când trebuie să apeși butoane, clanțe, uși. Hainele le poți pune apoi la spălat.

Folosește opțiuni automatizate. De exemplu, clădirile moderne au uși care se închid automat. La baie, poți folosi un dozator automat pentru săpun.

Ai grijă unde îți pui telefonul mobil. În zonele folosite de mai multe persoane, de exemplu, o baie, așează telefonul pe un șervețel. Nu uita să îți ștergi regulat telefonul cu șervețele dezinfectante.

La cumpărături, folosește sacoșe și pungi aduse de acasă. Vei evita astfel să atingi coșuri de cumpărături sau să te servești din rola de pungi alimentare la care au acces și alte persoane. Riscul de contaminare încrucișată este redus semnificativ. Sacoșele din pânză pot fi apoi spălate, iar cele din plastic, clătite cu apă caldă și puse la uscat.

Folosește mănuși sau o pungă din plastic nouă atunci când alegi legumele și fructele. Spală-te temeinic pe mâini imediat ce ajungi acasă.

Dacă te întâlnești cu un cunoscut, salută-l verbal. Orice altă formă de salut, care implică atingeri fizice, nu este recomandată. Chiar și dacă te simți bine, distanțarea socială este o metodă de a proteja persoanele vulnerabile, precum cele mai în vârstă sau cu probleme medicale.

Spală-te pe mâini ori de câte ori ajungi acasă sau într-un loc unde vei petrece mai mult timp, de exemplu, dacă mergi în vizită sau într-o cameră de hotel.

Poartă în geantă ori buzunare șervețele umede și dezinfectante, dar și uscate, care pot fi folosite ca “bariere” pentru diverse suprafețe, de exemplu, o clanță de ușă.

Nu mai folosi numerar. Numeroase studii au demonstrat că banii sunt murdari. Cardurile bancare implică un contact limitat și pot fi curățate similar telefonului mobil. Plățile cu telefonul sunt o altă metodă de a evita folosirea banilor gheață. De asemenea, poartă cu tine un pix, dacă știi că trebuie să semnezi documente.

Nu folosi haine sau suprafețe greu de curățat. Virusul supraviețuiește până la nouă zile la temperatura camerei, potrivit noilor studii.

Folosește haine care pot fi spălate ușor și lasă jacheta care se curăță chimic în dulap.

***

Pe lângă regulile generale menționate, autoritățile spaniole mai adaugă câteva:

Reguli când ieși din casă

Când pleci din casă, pune pe tine o bluză cu mânecă lungă;

Strânge părul în coadă, nu îl lăsa desfăcut;

Încearcă să nu folosești transportul public;

Dacă scoți afară animalul de companie, asigura-te că nu se scarpină de diverse suprafețe.

Menține distanța față de ceilalți oameni.

Reguli la intrarea în casă:

Când ajungi acasă, încearcă să nu atingi nimic;

Descalță-te imediat după ce intri în casă;

După plimbare, dezinfectează-i picioarele animalului de companie;

Scoate-ți hainele cu care ai fost afară și pune-le în coșul de rufe pentru spălat;

Lasă geanta, portofelul, cheile etc. într-o cutie la intrarea în locuință;

Fă duș, iar dacă nu poți, spală bine toate zonele expuse (mâini, față);

Curăță telefonul mobil și ochelarii cu apă și săpun sau cu alcool;

Curăță cu dezinfectant pungile aduse de afară, înainte de a le păstra.

Amintește-ți că nu este posibil să faci o dezinfectare totală, obiectivul tău fiind să diminuezi riscul.

 

Lasă un comentariu