BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ IA MĂSURI EXCEPȚIONALE, IMPUSE DE STAREA DE URGENȚĂ

Distribuie pe:

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a anunțat, duminică, mai multe măsuri, ca urmare a ordonanței militare care vizează și activități religioase: organizarea de slujbe fără public și transmiterea lor online, credincioșii urmând să își organizeze în propriile locuințe un spațiu de rugăciune.

La toate parohiile, Sfânta Liturghie și celelalte slujbe liturgice se vor oficia în lăcașul de cult, de către slujitorii bisericii respective (preoți, diaconi, cântăreți, paraclisier), fără participarea publicului (credincioșilor mireni). Slujbele pot fi transmise online și în media locală sau națională.

Credincioșii sunt îndemnați să-și organizeze, în propriile locuințe, un spațiu de rugăciune, dotat cu obiectele religioase aferente (candelă, Biblia, cărți de rugăciuni etc.) și să mențină, prin telefon, legătura cu preoții și cu duhovnicul, iar la solicitarea enoriașilor, preotul se poate deplasa la domiciliul acestora pentru convorbiri duhovnicești, spovedanie și împărtășanie, cu respectarea normelor de protecție, inclusiv mască și mănuși sanitare. Botezurile, cununiile, înmormântările pot fi oficiate în prezența a opt persoane.

“Spovedania și împărtășirea credincioșilor bolnavi, aflați în spital, se va face respectând regulile spitalului. Spovedania și împărtășirea credincioșilor bolnavi, aflați la domiciliu, se vor face de către preot, după următoarea procedură: preotul își va întocmi Declarația personală de deplasare, după modelul aprobat de autoritățile de stat, bifând ca motiv deplasare pentru asigurarea asistenței pentru persoane în vârstă, vulnerabile sau pentru însoțirea copiilor. La intrarea în locuința credincioșilor, preotul va utiliza încălțăminte de unică folosință și mască sanitară, se va spăla pe mâini cu apă și săpun și cu dezinfectant, va folosi doar o carte de cult și epitrahil, trusa liturgică pentru împărtășirea celor bolnavi, obiecte care vor fi atât anterior, cât și ulterior dezinfectate.

Săvârșirea slujbei Sfântului Maslu de obște (comun) se suspendă, iar preoții vor îndemna pe credincioși să citească, în schimb, miercurea și vinerea, acatistul unui sfânt vindecător: Sfântul Ierarh Spiridon, Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, Sfânta Cuvioasă Parascheva, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica”, se mai arată în comunicat.

Se vor efectua dezinfectarea repetată a căilor de acces, a mobilierului bisericesc și a suprafețelor, aerisirea frecventă a lăcașurilor de cult, asigurarea unei zone de igienizare a mâinilor pentru toți care vin la biserică.

Dacă un angajat al Bisericii manifestă simptome sau dacă a intrat în contact cu o persoană diagnosticată cu noul coronavirus, acesta va comunica, în scris sau telefonic, superiorului său ierarhic situația în care se află. În caz că a existat un astfel de contact, angajatorul va anunța imediat autoritățile sanitare și va respecta procedurile stabilite de acestea (autoizolare, carantină etc.).

“Îi îndemnăm pe toți credincioșii să nu iasă din casă, decât pentru situații de maximă necesitate. În starea de urgență, atât clericii, cât și credincioșii mireni au obligația de a respecta dispozițiile autorităților de stat, în caz contrar aceștia vor suporta sancțiunile prevăzute de lege. Măsurile excepționale luate de autorități au ca scop să protejeze propria noastră sănătate și sănătatea celor din jurul nostru. Viața și sănătatea sunt daruri de la Dumnezeu, dar noi avem datoria de a le apăra și cultiva cu responsabilitate permanentă”, este mesajul Bisericii Ortodoxe Române. (sursa foto - ortodoxinfo.ro)

 

 

Lasă un comentariu