POZIȚIA ÎN CARE DORMIM NE INFLUENȚEAZĂ SĂNĂTATEA

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Fundația Națională a Somnului, citați de descopera.ro, susțin că poziția în care dormim are un impact major, nu doar asupra calității somnului, ci și asupra sănătății, în general.

“Vă rugăm să fiți atenți la poziția în care dormiți, întrucât o poziție nepotrivită ne poate provoca dureri de spate și de gât, oboseală, apnee în somn, crampe musculare, dureri de cap, arsuri la stomac și chiar... riduri premature.

În studiul nostru, am întocmit un clasament al celor mai bune poziții de dormit. Pe primul loc, se află, fără doar și poate, dormitul pe spate, care nu este chiar atât de popular pe cât am putea crede. Astfel, doar 8 persoane dintr-o sută obișnuiesc să adopte această poziție în somn. Aceasta, pentru că dormind pe spate, permite capului, gâtului și coloanei vertebrale să se relaxeze într-o poziție neutră, ceea ce înseamnă că nu există nicio presiune suplimentară asupra zonelor respective, fiind puțin probabil să experimentăm durerea.

Dormitul cu fața la tavan ne scutește și de un eventual reflux esofagian. Trebuie doar să ne asigurăm că perna ne ridică și ne susține capul suficient pentru a împiedica alimentele sau acidul să urce în tractul digestiv. Cu toate acestea, poziția are și un inconvenient care nu este deloc de neglijat, respectiv limba poate aluneca blocând respirația, poziția fiind periculoasă pentru cei care suferă de apnee în somn (pauze în respirație). Totodată, și sforăitul poate deveni mai puternic, mai ales dacă suntem și supraponderali.

A doua cea mai bună poziție este pe o parte, în care torsul și picioarele sunt relativ drepte. Această poziție reduce și ea riscul de reflux esofagian și de dureri de spate și de gât, întrucât coloana vertebrală este alungită.

Întrucât căile respiratorii sunt libere, este mai puțin probabil să sforăim sau să avem apnee dacă dormim în această poziție. 15% din populație obișnuiește să doarmă în această postură, care are și un dezavantaj: poate determina apariția prematură a ridurilor, pentru că jumătate din față este îngropată în pernă!

A treia poziție este cea fetală. Statisticile arată că 41% din adulți obișnuiesc să doarmă astfel, această poziție fiind cea mai populară. O astfel de poziție (mai ales pe partea stângă) este foarte indicată pentru femeile însărcinate, întrucât îmbunătățește circulația, atât a gravidei, cât și a fătului și împiedică uterul să preseze asupra ficatului. Postura este utilă și pentru persoanele care sforăie. Însă, odihna în această poziție, dacă este prea strânsă, poate împiedica respirația normală și apariția unor dureri la nivelul articulațiilor sau spatelui, mai ales la persoanele cu artrită.

Postura cu numărul patru este dormitul pe burtă. Dar, deși o astfel de poziție ușurează sforăitul, este rea din alte puncte de vedere! Șapte persoane dintr-o sută adoptă această poziție, care determină apariția durerilor de spate și de gât, deoarece coloana vertebrală este mai puțin relaxată.

În plus, crește presiunea pe mușchi și articulații, ceea ce duce la amorțeală, furnicături, dureri și iritații nervoase. Dacă este musai să dormim pe burtă, recomandăm să dormiți mai bine cu fața în jos decât cu capul sucit într-o parte”, explică oamenii de știință americani.

 

Lasă un comentariu