PROTOCOLUL DE TRATAMENT AL INFECȚIEI CU CORONAVIRUS - APROBAT PRIN ORDIN AL MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII

Distribuie pe:

Protocolul de tratament al infecției cu coronavirus a fost aprobat printr-un ordin al ministrului Sănătății, care a fost publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit ordinului, la ora actuală nu sunt medicamente aprobate pentru tratarea infecției COVID-19, iar medicamentele propuse în acest protocol se bazează “pe experiența pandemiei de SARS din 2003, MERS 2012 și pe datele acumulate până acum din epidemia SARS-Cov-2”.

În protocol se face trimitere la o serie de medicamente utilizate de medicii chinezi la tratarea infecției cu noul coronavirus, acestea urmând să se administreze în funcție de simptomele bolii și de evoluția cazului.

Cazurile ușoare se pot externa rapid sau chiar îngriji la domiciliu, cu următoarele recomandări: minim 14 zile de izolare cu monitorizarea stării de sănătate (direct sau telefonic) și cu precauții luate - cameră individuală, purtarea măștii, mănâncă singur, igiena mâinilor, nu iese din casă, se arată în documentul publicat în Monitorul Oficial.

În ordin sunt prevăzute și criteriile de externare - clinic (afebril, după ameliorarea celorlalte simptome) și virusologic - două teste PCR SARS CoV2 consecutive negative pe probe recoltate la minimum 24 de ore între ele din nazofaringe și/sau orofaringe; acestea se recoltează la cel puțin 7 zile de la primul test pozitiv și după minimum 3 zile de afebrilitate.

La grupe de risc sunt prevăzute “persoanele peste 65 de ani și/sau disfuncții de organ (pulmonară, cardiacă, hepatică)”.

Lasă un comentariu