LIBERAREA CONDIȚIONATĂ, JUDECATĂ ȘI ÎN STARE DE URGENȚĂ!

Distribuie pe:

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a stabilit, marți, 24 martie 2020, că, pe perioada stării de urgență, cererile de liberare condiționată pot fi judecate!

“Am decis cauzele ce pot fi soluționate de instanțele judecătorești, pe perioada stării de urgență. Astfel, la lista din decretul președintelui României, au fost adăugate și cererile de amânare sau de întrerupere a executării pedepsei, din cauze privind liberarea condiționată.

Pe durata stării de urgență instituite, în materie penală, instanțele vor soluționa, în fond sau în căile de atac, și următoarele cauze: cauze în materia amânării sau întreruperii executării pedepsei ori a măsurii educative privative de libertate; cauze în materia liberării condiționate; cauze având ca obiect schimbări privind măsura educativă a internării într-un centru educativ sau într-un centru de detenție; contestațiile împotriva încheierilor judecătorului de supraveghere a privării de libertate; contestații la executare; cereri având ca obiect schimbări în executarea unor hotărâri; cereri având ca obiect înlăturarea sau modificarea pedepsei; cereri privind menținerea, înlocuirea sau încetarea măsurilor de siguranță cu caracter medical.

De asemenea, vor fi judecate cauzele având ca obiect infracțiuni care privesc aplicarea Decretului nr. 195/2020 sau măsurile de prevenire (combatere) a pandemiei COVID-19 (inclusiv infracțiunile de zădărnicire a combaterii bolilor sau omisiunea declarării unor informații).

Cererile având ca obiect prelungirea dreptului de circulație pe drumurile publice nu se soluționează pe durata stării de urgență, fiind judecate doar cauzele în care urgența se justifică”, precizează CSM.

Lasă un comentariu