#OMAIBUNAINFORMARE “JOBUL PERFECT - ILUZIE CU SENS UNIC”

Distribuie pe:

Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.) și O.L.X. au lansat, luni, 23 martie, o campanie de informare asupra riscurilor și implicațiilor fenomenului traficului de persoane, la care cei aflați în căutarea unui loc de muncă se pot expune printr-un singur “click”.

Astfel, campania online de prevenire a traficului de persoane “Jobul perfect - iluzie cu sens unic”, se va derula până în 19 iunie, intensificând transmiterea mesajului anti-trafic în mediul online, aflăm de la comisar șef de poliție Zaharia Cristina Gabriela, coordonator al Centrului Regional Târgu-Mureș al Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane. Domnia sa adăuga că, prin intermediul campaniei, se urmărește creștere a gradului de informare și a capacității de autoprotecție a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, prin transmiterea unor informații și recomandări utile în procesul analizării diferitelor anunțuri.

Mesajul campaniei este “Informează-te! Poți fi la un click distanță de a deveni o victimă a traficului de persoane” și reprezintă o atenționare cu privire la importanța informării și verificării prealabile a unei oferte de muncă, pentru evitarea potențialelor pericole ce pot surveni din acceptarea acesteia.

Mesajele anti-trafic ale campaniei vor fi transmise prin intermediul platformei OLX și în mediul Facebook.

Traficul de persoane - o încălcare gravă a drepturilor și libertăților omului

Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (A.N.I.T.P.) evaluează și monitorizează, la nivel național, activitatea desfășurată în domeniul luptei împotriva traficului de persoane de către instituțiile publice și organizațiile neguvernamentale, îndeplinind rolul de raportor național.

Traficul de persoane constituie o încălcare gravă a drepturilor și libertăților omului, având ca scop principal exploatarea acestuia și profitul de pe urma acțiunilor sale, desfășurate în mod forțat.

Cererea pentru serviciile “oferite” de către victimele traficului de persoane rămâne “motorul” care acționează întreg angrenajul de elemente ce fac posibilă recrutarea și exploatarea victimelor, aceasta fiind reprezentată de angajatorii aflați în căutare de forță de muncă ieftină sau de utilizatorii de servicii sexuale.

Folosindu-se de accesul cotidian la spațiul online (site-uri, platforme, rețele de socializare) și de avantajul anonimatului, traficanții pot urmări activitatea potențialelor victime și pot iniția mult mai ușor interacțiuni cu acestea, sub forma unor prietenii, relații, oferte de muncă sau alte tipuri de promisiuni, ce odată acceptate, vor deschide calea spre exploatare.

Sfaturi și recomandări

“Câștiguri atractive și o viață mai bună la doar un CLICK distanță!”. De câte ori nu ați auzit această promisiune? Un astfel de anunț te poate duce la un pas distanță de a deveni victimă a traficului de persoane. Înainte de a aplica pentru o ofertă de muncă, este foarte important să analizați anunțul, ținând cont de următoarele aspecte: dacă anunțul promite câștiguri substanțiale într-un timp scurt; nu solicită experiență în domeniu; sarcinile de muncă nu sunt clar specificate; compania/datele de contact ale angajatorului sunt vag prezentate sau nu pot fi clar regăsite în anunț ... este foarte probabil ca anunțul să fie fals sau că realitatea din spatele acestuia să fie una total diferită. După ce ați ales să aplicați pentru oferta respectivă, trebuie să vă asigurați că: Angajatorul poate fi ușor de identificat (adresă, sediu, obiect de activitate, reprezentant legal, date de contact etc.); Legalitatea agențiilor de plasare a forței de muncă de pe teritoriul României poate fi verificată prin intermediul site-ului ITM din județul de reședință. De asemenea, tot pe site-ul ITM pot fi găsite diferite ghiduri cu sfaturi utile privind munca în străinătate; Angajarea implică semnarea, în prealabil, a unui contract de muncă (cel puțin în două exemplare și, recomandat, în limba română sau o altă limbă pe care o cunoașteți foarte bine) înainte de a începe activitatea sau de a părăsi țara. În situația în care activitatea urmează să se desfășoare în străinătate, contractul de muncă trebuie tradus în limba română. În multe cazuri, angajatorii sau agențiile propun semnarea contractului de muncă, odată ce potențialul angajat ajunge în țara de destinație. Din acest motiv, recomandăm acceptarea exclusivă a ofertelor care implică semnarea contractului înainte de părăsirea țării; În contract sunt prevăzute toate condițiile de muncă (natura activităților, timpul de lucru și de repaus, plata salariului, asigurarea cazării, plata taxelor și impozitelor aferente derulării contractului, clauzele cu privire la asigurările de sănătate, perioada de probă și preaviz etc.), preciza comisar șef de poliție Zaharia Cristina Gabriela.

Totodată, după acceptarea ofertei de muncă, se recomandă să vă asigurați că persoanele apropiate cunosc detaliile și scopul călătoriei dumneavoastră; stabiliți un cod în caz de urgență, precum și o modalitate de comunicare a acestuia în cazul în care întâmpinați situații de pericol. De asemenea, încheiați o asigurare de călătorie, medicală și de viață, care să acopere întreaga perioadă cât vă aflați în străinătate.

Coordonatorul Centrului Regional Târgu-Mureș al Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane, comisar șef de poliție Zaharia Cristina Gabriela, sublinia că trebuie să NU acceptați: Plata transportului de către angajator, în special dacă aceasta nu este prevăzută în mod expres în contractul de muncă; Bani cu împrumut din partea angajatorului sau a intermediarului; Să lăsați documentele de identitate în posesia angajatorului/intermediarului sau a altor persoane care nu au dreptul să rețină acest tip de acte; Să păstrați secretă plecarea dumneavoastră; Să plecați cu viză turistică sau cu acte false”.

 

Lasă un comentariu