“EMPATIA SALVEAZĂ ROMÂNIA”

Distribuie pe:

Definiția empatiei. “Este capacitatea de a înțelege și de a simți emoțiile și gândurile unei persoane, ca și cum le-am trăi noi”.

Acum, la răscruci de drumuri de hotar în existența fizică a multora dintre oamenii Lumii, redăm gândurile scrise ale părintelui-universitar sibian Constantin Necula, cel care ne spune că este mare nevoie de empatie. “Pentru că urmărind fenomenul Covid-19, dincolo de drama medicală și economică, descoperi o dramă mult mai adâncă. Drama lacunelor educaționale! Și nu, nu e vorba de școala românească, ci de tot ce înseamnă complexul educațional al firii noastre de români. Indiferența și aroganța prin care reacționează unii infectați cu Covid-19, cazul fostului ofițer MAI sau a persoanei care-și scuipă medicii ori îngrijitorii sunt numai un revers al situației aproape sufocantă... Drept este că acest Covid-19 a descoperit niște frustrări cumplite. Unele de castă, altele religioase ori ideologice. Nu e vremea afișării lor...

Nevoia de empatie a momentului de acum este în fond un apel la bunul simț, cumințenie și ascultare de cei care știu ce au de făcut. Orice lipsă de vitamine din organism poate fi racordată medicamentos prin vindecarea de nesimțire... Nevoia de empatie descoperă că e nevoie de noi ca oameni. Nu ca sisteme ori entități individuale. Ci ca oameni, faceri după chipul lui Dumnezeu. Înțelegând că empatia aduce un plus de asemănare cu Dumnezeu. Nu se pot emite certificate pentru empatie. Dar nesimțirea care ne sufocă unii chiar se vede. E momentul să facem să se vadă și empatia, munca în cumințenie a bunului simț.

Suntem chemați, în aceste vremuri de greutate pentru Țară, să întărim rugăciunea. Acum se vădește că Biserica este parte integrantă a ATI-ului medical al României. Punem genunchii la pământ și sufletul la picioarele Crucii lui Hristos. Fiți curajoși și mărturisiți prin predici luminoase harul și puterea Mântuitorului. E unul dintre cele mai importante posturi ale Paștelui. Că nu avem o ortodoxie alcătuită din voi și noi. Că nu avem un creștinism ca rugăciunea rezervație mistică”.

Lasă un comentariu