CEMAFAC.RO - PLATFORMĂ OFICIALĂ DESPRE CORONAVIRUS

Distribuie pe:

Guvernul României a pus la dispoziția cetățenilor o nouă platformă online - cemafac.ro - ce reprezintă un ghid simplu de informare, bazat pe o serie de scenarii posibile prin care românii ar putea trece în următoarea perioadă din cauza pandemiei de coronavirus (COVID-19).

Platforma a fost dezvoltată prin intermediul Autorității pentru Digitalizarea României, în parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență și organizația neguvernamentală Code for Romania.

“Această platformă te va ghida pentru diferitele situații și te va aduce mai aproape de măsurile recomandate de autorități pentru o mai bună protejare a ta, a familiei și a comunității tale în această perioadă”, transmite Grupul de Comunicare Strategică.

Cum se transmite COVID-19

Potrivit cemafac.ro, COVID-19 este o boală nouă și încă descoperim cum se transmite, cât de grave sunt consecințele și în ce măsură se poate răspândi în România.

Se crede că virusul se transmite, în principal, de la persoană la persoană, respectiv între oameni care sunt în contact apropiat unul cu celălalt (la o distanță de aproximativ 1,5 - 2 m, prin stropi respiratorii produși atunci când o persoană infectată tușește sau strănută. Acești stropi pot ajunge ușor în gura sau nasul celor din preajmă sau chiar pot fi inhalați în plămâni.

Cei mai contagioși se consideră a fi cei care au cele mai puternice simptome (cei în starea cea mai gravă).

Unii pot fi contagioși și înainte să manifeste simptomele bolii. În cazul COVID-19, s-au raportat o serie de astfel de cazuri, însă se consideră că nu aceasta este metoda principală de contagiune.

Infectarea prin atingerea unor suprafețe contaminate

E posibil ca o persoană să devină purtătoare de COVID-19 în urma atingerii unei suprafețe sau a unui obiect care a fost contaminat și apoi să își atingă gura, nasul sau chiar ochii, dar se consideră că nu acesta este modul principal de transmitere.

Nu se știe cu exactitate cât timp supraviețuiește în general pe suprafețe virusul care cauzează COVID-19, dar se pare că se comportă similar cu alte coronavirusuri.

Studiile sugerează că durata de supraviețuire pe suprafețe a coronavirusurilor (inclusiv COVID-19 așa cum a fost studiat inițial) este de câteva ore până la câteva zile. Această durată poate varia în condiții diferite (de exemplu, în funcție de tipul suprafeței, de temperatură sau de gradul de umiditate al mediului).

Cât de ușor se transmite virusul

Ușurința cu care un virus trece de la o persoană la alta poate varia mult. Unele virusuri sunt puternic contagioase (se transmit foarte ușor), precum pojarul, în timp ce alte virusuri se transmit în ritm mai lent. Un alt factor de control îl constituie posibilitatea de a opri sau încetini contagiunea unei mase mari de oameni. Virusul care cauzează COVID-19 pare a se transmite extrem de rapid și îndelungat în comunitate în anumite zone geografice.

Transmiterea în cadrul comunității reprezintă situația în care mai mulți oameni sunt infectați într-un anumit areal geografic, inclusiv persoane pentru care nu putem afla nici când și nici cum au luat virusul.

Pe teritoriul României, se înregistrează niveluri diferite de activitate a acestui virus, aflându-ne în scenariul 3 al epidemiei.

Simptome

Simptomele se pot instala în aproximativ 2-14 zile de la data expunerii la virus. Cele mai des raportate simptome în cazul persoanelor confirmate cu infecția COVID-19 au intensitate diferită, de la cele ale unei simple răceli, până la stări grave care au condus la deces.

Astfel, se pot înregistra febră, tuse seacă, insuficiență respiratorie (dificultate în respirare sau senzație de sufocare).

Unele persoane pot să fie infectate, dar nu dezvoltă niciun simptom și nu se simt bolnave. Majoritatea oamenilor (aproximativ 80%) își revin după ce au fost afectați de boală fără a avea nevoie de tratament special.

Circa 1 din 6 persoane care au COVID-19 dezvoltă forme severe ale bolii și au dificultăți în respirație. Persoanele în vârstă și cele cu probleme medicale anterioare, precum tensiune arterială mare, probleme cu inima sau diabet au riscuri mai mari să dezvolte o formă severă a bolii.

*

“Dacă ai simptome sau dacă ai nevoie de informații cu privire la transmiterea și răspândirea virusului, te rugăm să apelezi TelVerde la numărul 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgență, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetățenilor.

De asemenea, românii aflați în străinătate pot solicita informații despre prevenirea și combaterea virusului la linia special dedicată lor +4021.320.20.20.

Vom ține această pagină actualizată cu ultimele informații, pe măsură ce ele apar”, promit reprezentanții Guvernului.

 

Lasă un comentariu