CORESPONDENȚĂ DIN FRANKFURT - SOLIDARITATEA GERMANIEI

Distribuie pe:

Germania primește, mai nou, pacienți din Italia și Franța, după capacitate (deocamdată fără probleme), transportați cu avioane, respectiv trenuri special amenajate și echipate cu paturi; trimite, de asemenea, pe calea aerului echipamente, îmbrăcăminte de protecție, accesorii etc. în diferite țări europene, printre care și România.

Românii care lucrează în Germania (nu “la negru”) nu trebuie să se refugieze în România, deoarece intră sub incidența protecției sociale și asistenței medicale de aici. Chiar și în cazul întreprinderilor care-și încetează activitatea, Forțele de muncă (Arbeitsamt) asigură procentual 60% finanțarea salariilor.

“Wohnungsamt” completează plata chiriilor, dacă este cazul, ajutorul minim acordat de stat fiind de minimum 750 de euro.

De ieri apar informații despre măsurile drastice, restrictive (raportate la indisciplina și iresponsabilitatea multor cetățeni români), impuse de guvernul român.

În Germania există deja, tradițional, o infrastructură în acest sens. Este îmbucurătoare știrea apărută astăzi despre cele 3 orașe, Târgu-Mureș (viceprimar Claudiu Maior), Cluj și București, care organizează deja aprovizionarea la domiciliu.

O estimare a dezvoltării virusului în România nu se poate face după datele irelevante din momentul de față; situația reală nu este cunoscută din cauza “exodului italian”, care reprezintă un număr imens de persoane (aproximativ 100.000), aflate în carantină și lagăre de izolare, necontrolate datorită numărului infim de teste rapide.

Coreea de Sud a mizat cel mai mult dintre toate țările pe creșterea capacității de diagnosticare (200.000 teste pe zi). Germania încearcă la ora actuală să ridice numărul de testări la 160.000-200.000 pe săptămână. Ajutorul primit de România din partea Coreei (200.000) este enorm. Rămâne în discuție modul de aplicare practică.

Coreea de Sud a reușit să reducă pandemia substanțial fără să întrerupă activitatea economică.

China, la rândul ei, prin măsuri deosebit de severe, deține recordul de combatere a virusului în timp, mai puțin de 2 luni.

Germania încearcă să diminueze răspândirea virusului prin aplatizarea curbei de dezvoltare (Clopotul lui Gauss), ceea ce înseamnă mărirea duratei de desfășurare. Deocamdată, numărul decedaților este de 149.

Vindecați până acum 5.000 de pacienți.

 

Lasă un comentariu