DESPRE SPORT, LA VREME DE PANDEMIE...

Distribuie pe:

Un sfat pentru cei care continuă sa facă mult sport în această perioadă de izolare și pandemie de coronavirus sau pentru cei care continuă să urmeze un plan de slăbit/ars grăsimi: țineți cont de faptul că antrenamentele intense, un procent mic de grăsime corporală sau un deficit caloric și, implicit, nutrițional, suprimă sistemul imunitar.

Sportul fortifică sistemul imunitar, însă excesele fizice, adică prea mult sport, au efectul opus, adică slăbesc sistemul imunitar. Sportivii de anduranță, de pildă, au în general sistemul imunitar slăbit, fiind în mod deosebit predispuși infecțiilor la nivelul tractului respirator - răceli, viroze. De la răceală la viroză sau pneumonie se poate ajunge foarte ușor, mai ales în plină pandemie!

A nu se înțelege că în această perioadă nu mai facem sport deloc! Dimpotrivă. Ne antrenăm singuri sau, după caz, cu partenerul de viață. Exercițiile fizice susțin și ele activitatea sistemului imunitar și ajută la eliminarea bacteriilor de la nivelul aparatului respirator. În timpul practicării exercițiilor fizice se produc o serie de schimbări la nivelul globulelor albe și la nivelul anticorpilor, care își sporesc activitatea. Deci, nici prea mult sport, dar nici prea puțin. Un pic din toate și exces de nimic, exact cum trebuie și pentru dietă și alimentație.

Pe versiunea online a ziarului Corriere della Sera, jurnalista Tiziana Ferrario povestește cum fiul ei, un atlet de 29 de ani, a luat Covid-19, aflându-se actualmente în izolare. Pe 23 februarie, tânărul alerga proba de 1.500 metri la campionatele de atletism indoor ale Italiei, a urmat apoi o tabără de antrenament la altitudine, în Kenya, cu două antrenamente pe zi și revenirea în Italia, unde sportivul și lucrează ca inginer. Tiziana Ferrario povestește că în dialogurile cu fiul ei, acesta se arăta încrezător în faptul că, fiind tânăr și într-o formă fizică foarte bună, cu un regim alimentar echilibrat, totul va fi în regulă. Din nefericire, obligat să folosească metroul și să meargă la muncă, tânărul s-a îmbolnăvit de coronavirus. Poate, combinația: tabără de antrenament, carieră atletică, plus muncă și deplasare într-un mediu infestat e prea mult pentru orice organism. Nu putem decât să sperăm că se va face bine cât mai curând.

De ce ar trebui să ții cont în această perioadă de izolare și pandemie de coronavirus, ca să nu te îngrași sau să îți pui în pericol sistemul imunitar prin deficit caloric și nutrițional:

• să consumi mai puțină proteină animală bogată în lipide, minim 1 gram/kg greutate corporală, adică să eviți carnea și brânzeturile grase;

• să consumi cât mai puține grăsimi, mai ales nesănătoase, adică cele din dulciuri, produse semi-preparate, junk food, anumite tipuri de lactate și brânzeturi sau mezeluri, să dormi minimum 8 ore pe noapte și să prinzi și intervalul 22.00-24.00, când se secretă hormonul de creștere;

• să te hidratezi corect și să bei la fel de multe lichide, chiar dacă stai mai mult în casă și nu mai faci așa mult sport;

• cât se mai poate, să consumi zilnic fructe și legume proaspete.

ATENȚIE! Nu există suplimente sau super alimente care să prevină sau să te vindece de coronavirus. Excesul de vitamine și suplimente poate suprima sistemul imunitar, la fel ca deficitul de care vorbeam mai sus.

Informați-vă din surse oficiale, cum ar fi Ministerul Sănătății sau Organizația Mondială a Sănătății!

(foto - NJ.com)

Lasă un comentariu