EFECTELE EPIDEMIEI, ESTIMATE DE OAMENII DE AFACERI

Distribuie pe:

Pentru a analiza impactul epidemiei cu coronavirus - COVID-19 în economie, Institutul Național de Statistică (INS) a realizat recent o anchetă printre managerii de întreprinderi.

Întrebați asupra percepției privind evoluția activității economice, unul din cinci manageri a menționat că, până la sfârșitul lunii martie, activitatea ar putea scădea cu până la 25%, în schimb, trei sferturi dintre managerii care au menționat că activitatea va crește sunt din sectorul comerț cu amănuntul.

Referitor la evoluția activității din cursul lunii aprilie 2020, gradul de incertitudine crește, astfel că peste 48% dintre respondenți au menționat că nu pot estima cum va evolua activitatea economică. Ponderea managerilor care au estimat că activitatea nu se va restrânge în cursul lunii aprilie s-a redus la jumătate față de luna martie.

În industrie, aproximativ o treime dintre respondenții care au menționat că activitatea se va restrânge în cursul lunii aprilie au apreciat că activitatea ar putea fi redusă între 25% și 50%.

Cele mai afectate vor fi întreprinderile mici și mijlocii ai căror manageri au estimat ca principal risc reducerea cu peste 50% sau chiar închiderea activității.

În ceea ce privește estimarea evoluției numărului de salariați până la sfârșitul lunii martie, aproape un sfert dintre manageri au menționat că nu pot estima cum va evolua acesta, dar scăderile cele mai mari sunt estimate a se înregistra în sectorul servicii.

Incertitudinea pentru luna aprilie crește, astfel ponderea managerilor care au menționat că nu pot estima evoluția numărului de salariați a fost de 43% din total respondenți.

***

Ancheta INS s-a desfășurat în perioada 17-19 martie 2020 și s-a referit la estimarea evoluției activității și a numărului de salariați pentru perioadele 17/19-31 martie și 1-30 aprilie 2020.

Lasă un comentariu