ȘTIRI * ȘTIRI * ȘTIRI

Distribuie pe:

VALABILITATEA VOUCHERELOR DE VACANȚĂ EMISE ÎN ANUL 2019, PRELUNGITĂ PÂNĂ LA 31 MAI 2021

Valabilitatea voucherelor de vacanță emise în anul 2019 este prelungită până la data de 31 mai 2021, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, informează, ieri, un comunicat al Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Astfel, Guvernul a adoptat joi, 26 martie 2020, Ordonanța de Urgență a Guvernului privind modalitatea de emitere și prelungirea valabilității voucherelor de vacanță, la inițiativa MEEMA.

“Am luat această măsură pentru a rezolva o situație cauzată de criza coronavirusului din țara noastră. Am decis să prelungim valabilitatea voucherelor de vacanță până anul viitor, în luna mai. Am încredere că atunci când va trece această criză vom reveni la o viață normală și vom susține repornirea motoarelor turismului intern. Până atunci, vă îndemn în continuare să respectați indicațiile autorităților, să aveți grijă de voi și de cei dragi, și, de ce nu, să călătoriți virtual în toate colțurile României și ale lumii”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Voucherele de vacanță sunt acordate atât personalului din sectorul privat, cât și celui din sectorul public, pentru acoperirea unor cheltuieli ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern. Însă, în acest moment, având în vedere riscurile asociate situației epidemiologice și măsurile dispuse de autoritățile competente în contextul decretării stării de urgență pe teritoriul României, beneficiarii voucherelor de vacanță se află în imposibilitatea folosirii acestora.

Ministerul precizează că prelungirea valabilității voucherelor de vacanță este un demers care vine în sprijinul industriei turismului, cât și a turiștilor. Astfel, odată cu adoptarea acestui act normativ, persoanele care au beneficiat de vouchere de vacanță anul trecut, emise în perioada martie 2019 - decembrie 2019, indiferent de suport, le pot folosi ulterior încheierii situației epidemiologice actuale și a efectelor ei, până pe data de 31 mai 2021.

Mai mult decât atât, emiterea voucherelor de vacanță pentru anul în curs se va face exclusiv pe suport electronic. Această măsură vine în întâmpinarea riscurilor asupra sănătății beneficiarilor, dar și ca urmare a solicitărilor unităților emitente. Totodată, Ministerul Economei, Energiei și Mediului de Afaceri precizează că “păstrează dialogul deschis și permanent cu reprezentanții asociațiilor profesionale și patronale din turism, în vederea identificării de soluții care ar putea veni în sprijinul acestui sector puternic afectat de criza generată de noul coronavirus”.

În anul 2019 au fost emise vouchere de vacanță atât pe suport de hârtie, cât și electronic, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță, cu modificările și completările ulterioare, cu valabilitate un an de la data emiterii.

 

UN NOU TIP DE DEZINFECTANT EFICIENT ÎMPOTRIVA COVID-19

Cercetătorii Universității Politehnica din București (UPB) au inventat un nou tip de dezinfectant eficient împotriva COVID-19, a anunțat, ieri, rectorul Mihnea Costoiu.

“Soluția este bazată pe produsul BLUE, dezvoltat în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova, Marine Research București și Biotehnos București. Noul dezinfectant poate fi produs rapid în cantități mari și are impact redus asupra mediului - calități pe care majoritatea produselor comerciale încă nu le-au dezvoltat”, a explicat Costoiu, într-un mesaj publicat pe Facebook.

Potrivit acestuia, produsul inovator a fost creat de o echipă din cadrul Facultății de Chimie Aplicată și Știința Materialelor, formată din prof. dr. ing. Daniela Simina Ștefan, conf. dr. ing. Daniela Istrati, conf. dr. ing. Adina Ionuța Gavrilă, conf. dr. ing. Ioana Lăcătușu, conf. dr. ing. Matei Raicopol, as. Ioana Asofiei, tehn. Doina Bărbascu, tehn. Lidia Baciu, tehn. Camelia Curteanu.

 

ÎN POFIDA PANDEMIEI, JAPONIA CELEBREAZĂ SĂRBĂTOAREA FLORILOR DE CIREȘ

Cireșii au înflorit și, în pofida avertizărilor legate de noul coronavirus, japonezii au ieșit în număr mare în aer liber pentru a admira spectacolul uluitor oferit de florile albe și roz ale acestor arbori, mulți dintre aceștia participând chiar la tradiționalul picnic organizat cu această ocazie, puternic descurajat în acest an de către autoritățile locale, informează AFP.

Săptămâna trecută, Agenția de meteorologie japoneză (JMA), care monitorizează cu atenție evoluția florilor de cireș, a declarat deschis sezonul de înflorire în Tokyo. Semnalul de deschidere a sezonului florilor de cireș nu a fost dat niciodată atât de devreme, în întreaga istorie a acestor statistici florale care au debutat în 1953.

Ramurile goale ale acestor arbori din parcuri, grădinile templelor, curțile școlilor și de pe bulevarde s-au umplut dintr-o dată de flori, într-o veritabilă explozie pastelată, marcând debutul “hanani”, obiceiul japonez de a contempla frumusețea florilor de cireș proaspăt deschise.

Zeci de mii de niponi, din care mulți purtau măști sanitare, așa cum se întâmplă în fiecare primăvară în Japonia, din cauza alergiilor la polen, s-au reunit weekend-ul trecut în parcuri și pe alei, fotografiindu-se în fața arborilor sau încercând să realizeze fotografii artistice cu aceste inflorescențe.

 

CONCERT LA 1.893 DE METRI SUB NIVELUL MĂRII

O formație din Canada a intrat în Cartea Recordurilor, după ce a susținut un concert de 50 de minute la o adâncime de 1.893 de metri sub nivelul mării, informează UPI.

Formația Shaft Bottom Boys a susținut, la data de 7 martie, un concert în mina Creighton, operată de compania Vale, din orașul Greater Sudbury, situat în Ontario, eveniment la care a asistat reprezentanta Guinness World Records, Kaitlin Vesper.

“Lucrând pentru Guinness World Records, am ocazia să cunosc o mulțime de oameni foarte interesanți și să călătoresc în multe locuri deosebite, dar pot confirma că nu am fost în niciun loc atât de interesant ca mina Creighton și nici nu m-am aflat niciodată atât de departe sub nivelul mării”, a spus Vesper la acordarea certificatului de atestare a recordului.

 

DESPRE CONTRACTUL CU FIRMA GIURGIUVEANĂ PENTRU MĂȘTI DE PROTECȚIE

Premierul Ludovic Orban a anunțat, ieri, o anchetă a Corpului de control la Oficiul Național de Achiziții Centralizate cu privire la contractul semnat cu o firmă din Giurgiu, pentru cumpărarea de măști de protecție, precizând că, dacă acesta nu a fost derulat în condiții legale, va fi reziliat.

“A apărut în material că în procedura de achiziții derulată de Oficiul Național de Achiziții Centralizate s-a semnat un contract cadru cu o firmă din județul Giurgiu. I-am cerut ministrului Finanțelor să dispună o anchetă a Corpului de control la ONAC, aștept rezultatele acestei anchete. Sincer, mi se pare ciudat că o firmă care nu prea are istoric și nu are experiență în zona medicală să poată obține un astfel de contract. Dacă contractul nu a fost derulat în condiții legale, va fi reziliat, iar persoanele implicate în semnarea acelui contract fără respectarea condițiilor legale, vor răspunde pentru această decizie”, a afirmat Orban.

Presa a relatat că o societate din satul giurgiuvean Uzunu, comuna Călugăreni, înființată în martie 2019, vinde Guvernului un număr de 1,75 milioane de măști de protecție, pentru suma de 56 de milioane de lei, potrivit datelor publicate de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate.

 

FINLANDA, CEA MAI FERICITĂ ȚARĂ DIN LUME

În plină criză sanitară globală, provocată de pandemia de coronavirus, Finlanda a fost desemnată cea mai fericită țară din lume, pentru a treia oară consecutiv, conform unui raport oficial publicat și citat de AFP.

Țara din nordul Europei devansează Danemarca, aflată pe locul al doilea, și Elveția, situată pe locul al treilea, conform clasamentului din 2020 al “Raportului Fericirii Mondiale” (World Happiness Report), a cărui publicare coincide cu Ziua Mondială a Fericirii, instituită de Organizația Națiunilor Unite și celebrată la 20 martie.

Sudanul de Sud și Afganistan, două țări sfâșiate de război, ocupă penultimul, respectiv ultimul loc din acest clasament.

Metodologia utilizată constă în evaluarea răspunsurilor prelevate de la câte un eșantion de persoane din peste 150 de țări, la o serie de întrebări privind percepția asupra calității vieții personale, pe o scară de la 0 la 10.

Printre factorii luați în calcul pentru această evaluare se numără produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, ajutoarele sociale, libertățile individuale sau nivelul de corupție.

Ca și în cazul celor șapte rapoarte anterioare, țările nordice domină acest clasament. Pe primele zece locuri se regăsesc, de asemenea, Noua Zeelandă, pe locul opt, Austria, pe poziția a 9-a și Luxemburg, pe locul zece.

România se situează pe poziția 47 în acest clasament cu peste 150 de poziții, în urcare față de raportul publicat anul trecut, în care ocupa locul 48.

Cele mai fericite țări sunt cele “în care oamenii au un sentiment de apartenență, au încredere unii în alții și se apreciază reciproc”, a declarat John Helliwell, coautorul raportului, citat într-un comunicat.

Clasarea Finlandei poate fi însă surprinzătoare pentru străini. Națiunea cu 5,5 milioane de locuitori are imaginea unei țări cu ierni aspre și întunecate, populată de persoane tăcute, cu tendințe sinucigașe, notează AFP.

Populația Finlandei se bucură de o calitate a vieții excepțională, la care se adaugă un nivel ridicat de securitate și unele dintre cele mai bune servicii publice din lume. În același timp, rata inegalității din Finlanda este printre cele mai scăzute dintre națiunile Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Raportul din 2020 se bazează pe datele colectate în 2018 și 2019 și, prin urmare, nu sunt luate în considerare măsurile excepționale puse în aplicare de mai multe țări pentru stoparea pandemiei de coronavirus.

 

MINISTRUL SĂNĂTĂȚII: LA NIVEL LOCAL, TREBUIE REINIȚIATE PROCEDURI; VOR VENI SĂPTĂMÂNI ȘI MAI GRELE

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, vineri, că la nivel local trebuie “reinițiate” procedurile pe care atât personalul medical, cât și direcțiile de sănătate publică, managerii spitalelor și autoritățile locale trebuie să le pună în practică și să le respecte, în contextul noului coronavirus.

“Focarul Suceva nu schimbă cu nimic atitudinea pe care am avut-o, doar că la nivel local trebuie schimbate multe lucruri. La nivel local, trebuie reinițiate proceduri pe care atât personalul medical, cât și DSP-urile, managementul spitalului, dar și autoritățile locale trebuie să le pună în practică, trebuie să le respecte”, a afirmat Tătaru, la finalul unei întâlniri de lucru avute cu premierul Ludovic Orban, la Ministerul Sănătății.

Potrivit ministrului Sănătății, personalul medical va avea prioritate la testare.

“La nivelul unităților sanitare din faza 1, faza 2 și ulterior faza 3 vom asigura acel necesar de aparatură, de materiale sanitare și de echipamente sanitare de protecție, precum și acel număr de teste pe care toți cei ce, conform unei anchete epidemiologice, intră într-un protocol de testare. Menționez - personalul medical va avea prioritate la această testare. Avem grijă de personalul nostru, trebuie să avem grijă de personalul nostru. Vor veni săptămâni și mai grele, vor fi și cazuri severe, vor fi și cazuri critice, dar vom trece peste această perioadă”, a susținut ministrul.

Nelu Tătaru a spus că testarea trebuie făcută conform anchetelor epidemiologice, dar acestea trebuie să fie realizate “corect și să fie ample”.

“O testare care trebuie făcută conform anchetelor epidemiologice, dacă aceste anchete epidemiologice vor fi corecte și ample. Ce am putut observa - am văzut anchete terminate la jumătate sau incomplete, care nu urmăresc cazurile în sine, nu urmăresc contacții în sine și care se pierd la un moment dat. Un management local al unităților sanitare care trebuie schimbat și adaptat în relația cu personalul medical. Nu mă încălzește cu nimic să văd că sunt stocuri de echipamente, dar nu sunt acolo unde trebuie. Trebuie reașezată ca primă linie UPU, ATI, boli infecțioase, iar apoi celelalte. (...) Cum avem Suceava - în care tot DSP-ul este în carantină în acest moment, o parte sunt în izolare, o parte sunt pozitivi și a trebuit să aducem echipe din centrele universitare Iași, inclusiv directori, ca să putem începe anchetele în acele zone - vă dați seama unde ne găsim”, a arătat ministrul.

El a spus că, în prezent, există protocoale care prevăd că persoanele ce vin în spitale cu infecție respiratorie și au teste negative la gripă să fie testate pentru coronavirus. “În condițiile în care vom regândi ca cei care sunt cu simptomatologie ușoară și medie să fie tratați acasă sub supraveghere medicală, în mare parte și de voluntari, iar cei care sunt cadre medicale cu această simptomatologie ușoară vor merge chiar în spitale și vor îngriji bolnavii”, a mai spus Tătaru.

 

ORBAN: PROBLEMELE DE INFECTARE CU CORONAVIRUS AU APĂRUT ÎN SPITALE SUBORDONATE LOCAL, NU ÎN CELE DIN PRIMA LINIE

Premierul Ludovic Orban a afirmat, vineri, că problemele legate de infectare cu noul coronavirus au apărut în spitale aflate în subordinea autorităților locale, nu în cele din prima linie - fie din cauza managerilor, fie a cadrelor medicale, fie din cauza mijloacelor de protecție precare.

“Spitalele sunt de mai multe subordonări. În spitalele care sunt în prima linie a bătăliei cu noul coronavirus nu au apărut cazuri de îmbolnăviri, și în spitalele care erau prevăzute în linia a doua și care vor fi stabilite clar prin ordin, astfel încât să primească pacienți, de asemenea nu sunt cazuri. Au apărut cazuri mai ales de subordonare locală, nu vreau să dau vina pe autoritățile locale, aici trebuie să fim onești, uneori managerii au fost de vină, în alte cazuri au fost cadrele medicale de vină.

De asemenea, un factor care a contribuit la infectarea cadrelor medicale a fost și precaritatea mijloacelor de protejare a medicilor”, a susținut Orban, întrebat în legătură cu măsurile pe care le va lua ca epidemia să nu ajungă în spitale.

El a adăugat că există proceduri, dar, din păcate, nu au fost respectate.

“Procedurile există. În momentul de față, am luat măsuri: triajul. Am stabilit în multe spitale și am pus la dispoziție corturi în afara unităților de primiri urgențe. (...) Din păcate, nu s-au respectat”, a spus Orban, dând exemplu cazul de la Spitalul Universitar, unde prima persoană decedată prezenta simptome, dar s-a întârziat 48 de ore cu diagnosticarea și nu s-a luat nicio măsură specială de protejare.

Lasă un comentariu