AUTORITĂȚILE, FAȚĂ ÎN FAȚĂ CU PANDEMIA

Distribuie pe:

PREFECȚII NU MAI AU VOIE SĂ DEA INFORMAȚII DESPRE PACIENȚII CONFIRMAȚI CU COVID-19

Potrivit unui document dat publicității, sâmbătă, de către conducerea Ministerului de Interne, prefecții nu mai au voie să comunice informații despre pacienții confirmați cu noul coronavirus.

“Începând cu data de 21.03.2020, nu veți mai comunica niciun fel de informații referitoare la:

- numărul de teste COVID-19 efectuate;

- numărul de persoane depistate pozitiv în urma testelor efectuate;

- starea de sănătate a pacienților depistați pozitiv cu COVID-19”.

Potrivit documentului, măsura a fost luată pentru a “evita stigmatizarea persoanelor dintr-o anumită localitate sau județ”, se arată în adresa semnată de secretarul de stat în MAI, Gheorghe Sorescu, recomandarea fiind ca prefecții să precizeze că toate informațiile sunt transmise exclusiv de Grupul de Comunicare Strategică.

 

SPITALUL CLINIC JUDEȚEAN MUREȘ - S-AU ADUNAT BANII PENTRU ACHIZIȚIA APARATURII DE TESTARE COVID-19

Președintele Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc, informează, într-o postare pe pagina de socializare, că firme și cetățeni din județ au donat, în ultima săptămână, 370.409 lei Asociației pentru Spitalul Clinic Județean (SCJ) Mureș, astfel că s-a adunat suma necesară pentru achiziția aparaturii specifice de testare COVID-19. Aceasta va ajunge la unitatea medicală în cursul acestei săptămâni.

“Mulțumim tuturor care au oferit și oferă în continuare sprijin Spitalului Județean! Suntem într-un moment critic al societății noastre, în care trebuie să fim solidari! Mă bucur că sunt mulți binevoitori care susțin eforturile autorităților în lupta de a preveni răspândirea epidemiei COVID-19”, afirmă președintele CJ.

În completarea acestor informații, reprezentanții SCJ Mureș precizează că la colectarea sumei menționate, persoanele fizice au contribuit cu 59.698 de lei, lei, iar persoanele juridice cu 310.711 lei. Aparatura a fost achiziționată cu suma de 354.524,80 de lei, suma rămasă urmând a fi utilizată pentru achiziționare de echipamente și materiale sanitare necesare diagnosticării COVID-19.

 

DORIN FLOREA, PRIMARUL MUNICIPIULUI TÂRGU-MUREȘ: “ÎNVIEREA DOMNULUI POATE FI SĂRBĂTORITĂ ÎN ORICE COLȚ AL PLANETEI!”

“Rog tinerii, vecinii și cetățenii care îi văd și care îi pot determina pe vârstnicii care se deplasează de la domiciliile lor, fără să aibă ceva important de rezolvat, să le ceară să rămână în case și, pe cât posibil, să limiteze orice fel de deplasări fără rost, deoarece, la rândul lor, ei pot fi factor de răspândire al acestui virus. Dar dacă tot e nevoie să iasă din case, trebuie să poarte măști! (…)

Sunt stupefiat când aud că mulți se vor întoarce de Paști în țară și consider că autoritățile române ar trebui să le spună ferm că Învierea Domnului poate fi trăită în orice loc de pe planetă! Chiar e necesar să ajungem în situația în care să moară sute de oameni pe zi, ca să înțelegem că măsurile de prevenție sunt cele mai importante acum?!

Pentru că cele mai vulnerabile sunt persoanele de vârsta a treia, le-am vorbit bunicilor de la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Târgu-Mureș, însă mesajul meu se adresează tuturor târgumureșenilor”, a scris Dorin Florea pe pagina sa de socializare.

 

PRIMARUL MUNICIPIULUI REGHIN: “CU CALM ȘI RESPONSABILITATE, VOM TRECE PESTE ACEASTĂ ÎNCERCARE!”

“Activitatea din Piața Mică din Reghin (foto) se desfășoară în condiții de siguranță, respectându-se reglementările impuse”, informează primarul municipiului, Maria Precup, un bun exemplu privind disciplina și responsabilitatea de care dau dovadă cetățenii municipiului.

“Așa cum vedeți, situația evoluează de la moment la moment și experiența statelor care trec deja prin asta ne arată că lucrurile pot fi ținute sub control doar prin implicarea fiecăruia dintre noi! De aceea, vă rog, chiar dacă nu prezentați simptomatologia, fiți responsabili, pentru dumneavoastră, în primul rând, și pentru cei pe care îi iubiți. Nu e ușor să te izolezi de prieteni, de cei dragi. Dar sunt astăzi atâtea metode prin care putem să rămânem în contact unii cu alții, fără să ne vedem față în față. Prin atitudinea noastră și prin modul în care alegem să acționăm acum, îi protejăm de fapt pe ei - pe părinții, pe bunicii noștri, pe vecinii în vârstă, care au acum nevoie de înțelepciunea noastră. Și, nu uitați, izolat nu înseamnă abandonat. Sunați-i pe cei pe care-i știți singuri și sprijiniți-i. Arătați-le că împreună și dând dovadă de responsabilitate, vom trece cu toții și peste această încercare”, este mesajul edilului-șef din Reghin.

 

COMITETUL LOCAL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ SIGHIȘOARA A ADOPTAT NOI MĂSURI PENTRU COMBATEREA INFECȚIEI

Comitetul Local pentru Situații de Urgență Sighișoara a stabilit, la finele săptămânii trecute, noi măsuri la nivel local, în contextul riscului de răspândire a infecției cu Covid-19, informează municipalitatea: s-a stabilit impunerea unor măsuri privind intensificarea acțiunilor de curățare, spălare și dezinfectare a domeniului public din municipiu, în zona farmaciilor, instituțiilor publice, lăcașurilor de cult, iar pentru persoanele izolate la domiciliu, aflate în evidența și monitorizarea Direcției de Sănătate Publică Mureș, au fost alocate sume necesare, în vederea asigurării hranei zilnice. Operatorii privați de transport care asigură transportul persoanelor la locul de muncă, respectiv la agenții economici de pe raza municipiului au obligația de a dezinfecta autovehiculele de transport, utilizându-se exclusiv substanțele dezinfectante care se regăsesc în Registrul Național al Produselor Biocide, aprobat de Ministerul Sănătății. Pentru ca sighișorenii să fie bine informați, Municipiul Sighișoara a creat un buton (COVID-19) pe site-ul oficial al instituției, la secțiunea Centrul de Informare Cetățeni, unde vor găsi comunicatele privind măsurile luate la nivel local, precum și hotărârile adoptate la nivel național și recomandări oficiale ale specialiștilor:

http://www.sighisoara.org.ro/portal/mures/sighisoaraportal.nsf/AllByUNID/0001BFB2?OpenDocument

Secțiunea este actualizată pe măsură ce sosesc noi informații oficiale.

 

PRIMĂRIA IBĂNEȘTI ACORDĂ AJUTOR PERSOANELOR AFLATE ÎN IZOLARE LA DOMICILIU

Primăria Ibănești păstrează în permanență legătura cu fiecare dintre persoanele aflate în izolare la domiciliu (aproape 50 de cetățeni, cel mai tânăr fiind un copil de an și jumătate), pentru a le putea veni în ajutor, și a luat măsuri ca să le poată ușura această perioadă dificilă, notează ibanesti.ro. Primarul comunei, Dan Vasile Dumitru (foto), se deplasează, personal, la casele sătenilor, oferindu-le cele trebuincioase.

“Am distribuit astăzi (sâmbătă, 21 martie - n-n.) produse alimentare, câte o masă caldă de prânz și bunuri de strictă necesitate persoanelor aflate în izolare la domiciliu, în Ibănești. În perioada următoare, voi oferi tot sprijinul meu celor aflați în această situație. Știu că nu este ușor pentru ei, dar este esențial să respecte condițiile izolării la domiciliu și să nu aibă contact cu nimeni din exterior - pentru binele lor, al familiilor lor și al întregii comunități”, scrie edilul pe pagina sa de socializare.

 

 

Lasă un comentariu