CULTURA ROMÂNĂ A RĂMAS MAI SĂRACĂ. NE-A PĂRĂSIT MARELE ACTOR ȘTEFAN SILEANU

Distribuie pe:

Inima marelui actor de teatru și film, pasionat artist plastic, Ștefan Sileanu (născut la 15 noiembrie 1939 la Cislău, județul Buzău), a încetat să bată, sâmbătă, 28 martie.

A debutat în anul 1965, a jucat cu mare succes de public pe scenele Teatrului Național din Târgu-Mureș și Teatrului „Nottara" din București. În memoria publicului cinefil românesc va rămâne mereu cu rolul domnitorului Vlad Țepeș, din filmul cu titlul omonim, regizat de Doru Năstase în 1979 și produs de Casa de Filme 5, sub direcția lui Dumitru Fernoagă. Un film realizat în Centrul de Producție Cinematografică București.

Pe scena Naționalului târgumureșean a jucat între anii 1969-1975, în spectacole regizate de Nicolae Scarlat, Eugen Mercus, Dan Micu, Mircea Marin, Alexa Visarion, Mihai Dimiu, Ivan Helmer, Radu Penciulescu și, mai ales, Gheorghe Harag, regizorul său „de suflet".

„Am făcut cu el patru roluri" (n.n. - „Pădurea împietrită", „Puterea și adevărul", „Procesul rebelilor de pe «Caine»", „Patima roșie"), îi mărturisea actorul teatrologului Zeno Fodor. „Ca regizor (n.n. - Harag) era mare de tot. Indicațiile lui erau uluitoare, iar când se urca pe scenă să îți arate ceva, îți venea să te lași de meserie. Harag a rămas regizorul meu de suflet. Perioada petrecută la Târgu-Mureș a fost cea mai fericită din viața mea de actor. La Târgu-Mureș am cunoscut-o pe soția mea. La Târgu-Mureș s-a născut băiatul meu, Adrian. E un oraș de care mă simt foarte legat. Mulțumesc, Târgu-Mureș!"

Cultura română a rămas mai săracă. Dumnezeu să-l odihnească!

Lasă un comentariu