UNIVERSUL, MILOSTIVUL ȘI... COPILUL

Distribuie pe:

• „Mă rog mereu bunului Dumnezeu să mă țină copil, să mă facă să văd și să reproduc natura ca un copil, fără prejudecăți".

Jean-Baptiste Camille Corot (1796-1875), cel mai mare pictor peisagist francez al secolului al XIX-lea. Este pictorul care eliberează peisagistica de restricțiile impuse de neoclasicism. A fost un maestru al picturii plein-air și, prin urmare, a influențat impresionismul, curent la al cărui naștere a asistat, fără a-l fi înțeles deplin. Corot poate fi socotit precursorul impresionismului.

***

• „Nu permit să mă deranjeze nimic. Nu permit să mă sperie nimic. Toate trec, cu excepția lui Dumnezeu. Dumnezeu singur îmi ajunge să mă simt complet".

Norman Vincent Peale (1898-1993), s-a născut la New-York, și este cunoscut în întreaga lume ca „Predicatorul de milioane", a scris 34 de cărți, a fost un reputat teolog și orator specializat în probleme motivaționale, fondatorul Institutului pentru Religie și Sănătate (clinica psihiatrică în care pacienții erau îngrijiți atât de medici, cât și de pastori sau preoți). În 1940 a înființat revista lunară „Plus: The Magazine of pozitive Thinking", cu peste un milion de cititori. Cea mai citită carte a sa „Forța gândirii pozitive" s-a vândut într-un tiraj de 15 milioane de exemplare, în 40 de limbi.

***

• „Vrei să fie Dumnezeu milostiv cu tine? Atunci fii și tu milostiv cu supușii tăi. Chiar dacă ai fost dăruit cu împărăție, ești tovarășul de robie al lor. Unul singur este stăpânul nostru, al tuturor oamenilor, și un singur părinte al neamului nostru, și acesta este Dumnezeu".

Vasile I. Macedonianul (811-886)

„Învățăturile Împăratului Vasile către fiul său Leon"

Împăratul Vasile I Macedonianul a fost întemeietorul dinastiei macedonene, inițiatorul renașterii artei bizantine și a reprezentat tipul conducătorului versatil și priceput, bazat mai mult pe experiență și intuiție. A fost împărat între 867 și 886, conducând astfel soarta unui imperiu aflat într-o perioadă de răscruce, pentru aproape 20 de ani. Fiul său, Leon al VI-lea, căruia i se adresează „învățăturile", a rămas în istorie cu apelativul „cel Înțelept". Spune în cartea de învățături: „În viața omului este un lucru foarte folositor și important nu doar pentru împărați, ci și pentru oamenii simpli. Pentru cei care o dobândesc, este cea mai folositoare sufletului și trupului: pentru suflet - prin studiul cuvintelor dumnezeiești, iar pentru trup - pentru deprinderea lucrurilor omenești".

***

• „Pentru mine, credința în Dumnezeu începe cu înțelegerea că o inteligență supremă a adus Universul la existență și l-a creat pe om. Nu este greu pentru mine să am această credință, pentru că este de netăgăduit că acolo unde este un plan, acolo este o inteligență; un Univers ordonat, în derulare, dă mărturie despre declarația cea mai impunătoare care a fost rostită vreodată: „La început a fost Dumnezeu..." (Chicago Daily News, 12 aprilie 1936).

Lasă un comentariu