SALVAȚI AGRICULTURA!

Distribuie pe:

Susținerea industriei alimentare autohtone trebuie să fie trecută pe lista de priorități a Guvernului, pentru că ea trebuie să lucreze la capacitate maximă în această perioadă, potrivit reprezentanților Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA) - Sindalimenta.

Aceștia solicită autorităților să ia măsuri rapide pentru sancționarea fermă a speculanților, pentru protejarea producătorilor autohtoni, a angajaților din industria alimentară și a populației.

„Avem produse de strictă necesitate ale căror prețuri au crescut nejustificat. Prețul materiei prime, cu excepția cărnii de porc, încă nu a crescut, producătorii produc alimente la același preț, iar prețurile la poarta fabricii sunt la fel ca acum o lună de zile. Dacă aceste creșteri apar în anumite magazine, acestea sunt cauzate, pe de o parte, de comerciant, iar pe de altă parte, de acești interlopi care profită de situație și împotriva cărora statul român nu a luat nicio măsură și nici nu arată că

ar fi interesat să ia", se menționează într-un comunicat al Sindalimenta.

Conform sursei citate, sindicatele din industria alimentară a solicitat deja Guvernului adoptarea, în regim de urgență, a câtorva măsuri, printre care: eliminarea taxelor și impozitelor pentru societățile din industria alimentară pe o perioadă de 6 luni; scutirea de la plata taxelor pe salariu pentru o perioadă de 6 luni în cazul angajaților din industria alimentară; stoparea exporturilor de materie primă pentru industria alimentară și încurajarea importurilor pentru acest sector; sprijinirea sectorului de procesare a cărnii prin acordarea de subvenții pentru procesare.

Reprezentanții federației mai subliniază că agricultura românească are nevoie de sprijinul statului în această perioadă în care ar trebui să fie în plină desfășurare campania de însămânțări și atrag atenția că blocarea activităților agricole va costa România foarte scump.

„Există pericolul ca, pe fondul crizei medicale, la nivel mondial să se înregistreze o scădere a producțiilor agricole, iar acest lucru va avea ca effect scumpirea tuturor produselor agricole, deci și a importurilor. Tocmai de aceea, fermierii trebuie sprijiniți în această perioadă. După mai bine de o săptămână de când Federația Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA) - Sindalimenta cere Guvernului plafonarea prețurilor la energia electrică, termică, carburanți și apă, în sfârșit acesta a reușit să înțeleagă necesitatea acestei măsuri, iar duminică seara, prin Ordonanța militară 4, a pus-o în practică. Poate, într-un final, va pricepe și ministrul Agriculturii că se impune și plafonarea prețurilor la produsele alimentare", se mai precizează în comunicat.

De asemenea, Sindalimenta mai solicită Guvernului adoptarea, în regim de urgență, a unui plan de măsuri care să asigure creșterea performanțelor sectorului zootehnic de creștere a porcilor, asta și în contextul în care România a pierdut, începând cu data de 23 martie, statutul de țară liberă de pestă porcină clasică.

Totodată, reprezentanții industriei alimentare susțin că Executivul trebuie să adopte rapid un plan de măsuri pentru sprijinirea legumicultorilor care, în perioada imediat următoare, vor începe să apară în piețe cu produse românești.

„Salvați agricultura și industria alimentară din România. Avem potențial și trebuie să dovediți că luarea măsurilor menite să dezvolte aceste sectoare de activitate reprezintă pentru dumneavoastră o prioritate. Nu neglijați activitatea sectoarelor fără de care nu putem funcționa - sectorul de distribuție!", cer membrii Sindalimenta.

 

Lasă un comentariu