PLÂNSUL, O CALE EFICIENTĂ DE VINDECARE A SUFLETULUI

Distribuie pe:

Psihologul Laura Maria Cojocaru, citat de descopera.ro, ne sfătuiește să plângem atunci când simțim nevoia, deoarece plânsul este una dintre cele mai eficiente modalități de vindecare a sufletului.

„Mulți văd plânsul ca pe un semn al slăbiciunii, nicidecum ca pe o stare firească, rezultat al unei încărcături emoționale puternice. Plânsul nu este o rușine, el ne ajută să ne descărcăm de emoțiile negative, să le eliminăm prin lacrimi și să ne revenim mai ușor din tristețe.

Atunci când suntem bebeluși, plângem când ne este foame, plângem când ne este sete, când ne este somn sau când ne doare ceva, când vrem să fim ținuți în brațe și să primim afecțiune, pentru că plânsul este singurul limbaj pe care-l cunoaștem pentru a ne manifesta nevoile și dorințele.

Mai târziu, deși creștem, plângem în continuare. Atunci când suntem triști sau când suntem bucuroși, plângem pentru că în acel moment trăim o emoție intensă pe care simțim nevoia să o exprimăm.

Însă, la un anumit moment din viață, nu mai plângem sau, mai bine-spus, nu mai plângem în fața altora. Asta se întâmplă pentru că reușim să ne abținem, întrucât, cândva, cineva ne-a spus că e rușine să plângi, că denotă slăbiciune, lipsă de respect de sine etc.", afirmă psihologul.

Adevărata putere? Renunțarea la rușini inutile!

În opinia specialistului, într-un punct critic al vieții noastre, ajungem, pe negândite, să punem semnul egal între eșec, neputință și plâns, ceea ce nu este deloc adevărat.

A fi puternic nu înseamnă să te abții să plângi, nu înseamnă să te prefaci că nu ai sentimente, că ești doar un robot cu șuruburile perfect unse, că ești o persoană intangibilă și atotștiutoare.

Adevărata putere ți-o manifești în momentul în care îți dai voie să trăiești așa cum simți, să renunți la frici (în special, frica față de părerea celorlalți), să renunți la rușini inutile, să decizi că, în loc să cauți atât de multă confirmare de la ceilalți, e mai util să înveți să te apreciezi, să te iubești și să te accepți, tu însuți, așa cum ești.

Adevărata putere interioară se manifestă atunci când spui și dezvălui adevărul despre tine, pentru că adevărul eliberează. Veți găsi, probabil, destule păreri care spun că plânsul este dăunător din varii motive, însă gândiți-vă la următorul aspect: ce anume din funcționarea organismului nostru este lipsit de sens? Dacă un organ, un os, un hormon, o emoție, o manifestare este acolo, cu siguranță are un rol! A descoperit cineva toate tainele creației și ale universului, ca să poată afirma cu toată convingerea că oricare din aceste lucruri care ne definesc trebuie scoase?

Emoțiile ne definesc ca ființe umane

Prin urmare, plângeți pentru că manifestarea emoțiilor este sănătoasă, iar emoțiile ne definesc ca ființe umane. Plângeți, pentru că părerea celorlalți nu o să vă facă viața mai ușoară și mai frumoasă, părerea celorlalți nici nu vă ia, nici nu vă dă ceva, este doar o părere (alții habar nu au ce este bine sau ce vi se potrivește cu adevărat). Plângeți, pentru că a plânge este o dovadă de putere.

În plus, oamenii de știință au demonstrat că lacrimile sunt secreții sărate și alcaline produse

de glandele lacrimale, având un scop biologic și homeostatic (prin absorția lor în organism la nivelul pielii foarte subțiri de sub ochi). Lacrimile au scop protector, protejând împotriva factorilor iritanți, precum nisipul sau vântul, curenții de aer sau anumite impurități prezente în aer și contribuie decisiv la eliberarea toxinelor din organism și la instalarea stării de bine.

Plânsul este considerat a fi o metodă eficientă pentru a elibera hormonii stresului din organism și, de asemenea, este cea mai rapidă, cea mai la îndemână și firească, cea mai eficientă metodă de a înlătura durerea emoțională. Plânsul și lacrimile stimulează eliberarea endorfinelor, substanțe produse de creier, ceea ce, în mod natural, duce la îmbunătățirea stării de spirit și la diminuarea intensității durerii psihice.

După o repriză de plâns, valorile tensiunii arteriale scad, iar oxigenul se absoarbe mai bine în globulele roșii. După o repriză de plâns, te simți mai relaxat, datorită faptului că prin intermediul plânsului, corpul tău scapă de substanțe precum cortizolul și, astfel, generează endorfine și analgezice naturale împotriva durerii. În plus, plânsul este o expresie emoțională normală, o reacție pe care corpul o are atât la nivel fiziologic, cognitiv, emoțional, cât și social. De cele mai multe ori, plânsul îți face bine mai ales prin prisma faptului că te ajută să scapi de hormonii care te împiedică să fii în echilibru.

Lacrimile mențin ochii sănătoși

Ochiul are nevoie să fie curat în permanență, iar plânsul te ajută și din acest punct de vedere. În plus, îți oferă și oportunitatea de a dezvolta funcțiile optice, metabolice și lubrifiante, deoarece ajută la eliminarea corpurilor străine din ochii tăi. Este bine să nu îți suprimi niciodată emoțiile, întrucât, pe termen lung, acest lucru îți poate dăuna.

Plânsul te ajută să eliberezi adrenalina și noradrenalina, hormoni care facilitează instalarea senzației de relaxare și ușurare. Totodată, plânsul promovează și producția de prolactină și leucină, ambele fiind analgezice naturale. Practic, plânsul este un răspuns chimic care ajută la calmarea durerilor și, totodată, la inducerea stării de relaxare, determinând mușchii faciali și colțurile ochilor să se contracte și să se hidrateze.

Lasă un comentariu