ÎN LUPTĂ CU CORONAVIRUSUL

Distribuie pe:

Omenirea se află într-o cursă nebună după ventilatoare mecanice. Văzând acest titlu, la televizor, un antreprenor român din Corunca și-a pus o întrebare firească: cât de greu poate fi să produci un astfel de echipament?

„L-am sunat imediat pe Petru, cu care aveam deja o relație de colaborare, și l-am întrebat cât poate fi de greu să construim un astfel de ventilator mecanic la Târgu-Mureș. Ideea a prins contur, am constituit imediat un grup de lucru și am identificat trei variante în care să îl construim. Am ales una dintre ele, am făcut primele teste, ne-am dat seama că nu funcționează și am reașezat proiectul pe un alt principiu de funcționare. S-a simplificat cât s-a putut și am ajuns în regim de maximă viteză".

GAZE INDUSTRIALE MUREȘ SRL și TRY INNOVATION SRL, două companii târgumureșene mici, sunt pe cale să înceapă procesul de fabricație al celui mai căutat echipament medical al momentului.

Prototipul e gata și a intrat în testare împreună cu Spitalul Județean și Universitatea de Medicină și Farmacie, beneficiind de tot suportul managerilor acestor instituții.

„Ca în orice, e vorba și de noroc. Am avut noroc să am inspirația de a identifica rapid o schemă funcțională și să găsesc componentele pe stoc, pentru că ne confruntăm cu o criză de aprovizionare în toate sectoarele de activitate. Am avut noroc să găsesc pe cineva de specialitate la conducerea Spitalului Județean, respectiv pe dl. director Claudiu Puiac. E o suită de întâmplări care ne-au netezit drumul spre rezultatul final". - ing. Petru Cosma, administratorul TRY INNOVATION SRL.

Dispozitivul pe care îl dezvoltă cele două societăți, este un dispozitiv pneumatic comandat de un controller logic programabil, dispunând și de un touch-panel color, care asigură interfața cu utilizatorul.

Este conceput să furnizeze asistență de ventilare noninvazivă pentru tratamentul pacienților adulți care suferă de insuficiență respiratorie. Funcționează atât în modul CPAP (Presiunea este menținută constantă, pe toată durata ciclului respirator), VSP (Ventilația spontană cu suport de presiune - este un mod strict asistat, în care efortul respirator al pacientului este trigger pentru inspir și expir) și modul BiPAP (din punct de vedere conceptual, este o combinație între cele 2 moduri anterioare).

Reprezentanții celor două societăți sunt optimiști și spun că au primit încurajări din partea instituțiilor centrale ale statului, atât de la ministrul apărării naționale în subordinea căruia se află organismul abilitat să omologheze echipamentul, cât și din partea primului ministru, dl. Ludovic Orban, care a transmis asigurări că vor beneficia de sprijin din partea statului român, toți antreprenorii implicați în astfel de proiecte.

Chiar dacă nu există un cost final al aparatului, inițiatorii sunt convinși că vor reuși să îl scoată sub prețul pieței. Capacitatea de producție va fi undeva la 20 de bucăți, zilnic, urmând ca în prima lună de producție să poată fi asigurat minimul necesar de aparate pentru spitalele din România.

 

Lasă un comentariu