ECHIPAMENT DE PROTECȚIE MEDICALĂ ȘI BIOCIDE, PRODUSE ÎN ROMÂNIA!

Distribuie pe:

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat, în cadrul ședinței de Guvern din 30 martie 2020, că antreprenorii care doresc să facă produse de protecție medicală, precum măști și combinezoane, vor trebui să obțină aviz de la institute din cardul Ministerului Apărării Naționale (MApN), iar producătorii de biocide au nevoie de aviz de la Institutul Cantacuzino, procedură prin care se dorește simplificarea demersurilor pe care trebuiau să le parcurgă firmele, pentru toate avizele necesare.

„Ce aș vrea să știe antreprenorii care doresc să facă astfel de produse este că, începând cu data emiterii Ordonanței Militare, am încercat să venim în apropierea intereselor lor și sunt acreditate 3 institute ale MApN pentru a aviza dispozitivele medicale și a le autoriza, respectiv măștile și combinezoanele, și Institutul Cantacuzino pentru biocide. Practic, scurtăm acel termen lung prin Comisia de Biocide și la Comisia Națională a Medicamentelor, care punea frâne birocratice în producerea acestora în țară", a declarat ministrul Virgil Popescu.

La rândul său, premierul Ludovic Orban a spus că își dorește „susținerea inițiativelor de producere a materialelor, echipamentelor, substanțelor necesare în bătălia cu epidemia de coronavirus și pentru care există capabilități.

Există resurse umane, utilaje pentru a putea să le introducem în fabricație în România, astfel încât să ajungem să producem în țară cât mai multe din aceste echipamente, pentru a nu mai ajunge în situația să fim dependenți, mai ales în situația de astăzi, din lume, pe o competiție acerbă pe fiecare producător, să putem să avem capacitatea, cel puțin pentru necesarul intern din producție proprie".

Până acum, a fost începută producția de măști și combinezoane la o firmă din Maramureș, și urmează ca și alte firme din România să primească aviz.

„Ieri, a fost pusă prima linie de producție în Maramureș (producție de echipamente - măști și combinezoane). Capacitatea de producție este de 150.000 de măști pe zi. Mașinile din etapa a doua, care produc aceeași calitate de măști și a treia care produce măști pentru spitale, vor veni din 15 aprilie. Vom avea acolo producție de 500.000 de măști pe zi, pentru populație, și 150.000 de măști pentru spitale.

În paralel, avem Romarm, să luăm aceleași capacități de producție, ca să fie în rezerva strategică. Am mai avut discuții cu un producător român de echipamente de sterilizat, ucis bacterii, nebulizare cu ultraviolete în spații închise, neintruzivă. Gândim un sistem, să găsim un centru pilot, un spațiu unde să amenajăm aceste dispozitive", a mai declarat Virgil Popescu.

 

Lasă un comentariu