CE MĂSURI A ADOPTAT COMISIA EUROPEANĂ PENTRU SPRIJINIREA SECTORULUI AGROALIMENTAR DIN ȚĂRILE MEMBRE UE

Distribuie pe:

În contextul pandemiei de coronavirus, sectorul agroalimentar al UE continuă să le ofere europenilor alimente sigure și de înaltă calitate, mai ales că producătorii și fermierii se confruntă cu dificultăți și cu o presiune crescândă, se arată într-un document adoptat de Comisia Europeană (CE) în cadrul unei reuniuni prin videoconferință, la finele săptămânii trecute.

Asigurarea securității alimentare și a unui lanț eficace de aprovizionare cu alimente, pe întregul continent, rămâne una dintre prioritățile Comisiei, au dat asigurări oficialii europeni.

Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, le-a prezentat miniștrilor de resort din UE o perspectivă de ansamblu asupra situației: „Ne confruntăm cu o criză fără precedent și le sunt tot mai recunoscător fermierilor și producătorilor noștri pentru eforturile continue pe care le depun, în pofida dificultăților și a presiunii crescânde. Aceste vremuri dificile au demonstrat reziliența lanțului nostru de aprovizionare cu alimente. Reuniunea de astăzi ne-a permis să avem o perspectivă de ansamblu asupra acestei situații care se schimbă rapid. Am ascultat cu atenție și am notat cu interes toate sugestiile și solicitările, iar Comisia le va analiza și va oferi răspunsuri. Voi urmări în continuare situația, rămânând în strâns contact cu statele membre. Suntem gata să luăm măsuri suplimentare atunci când este necesar."

De la începutul crizei, Comisia a adoptat următoarele măsuri pentru sprijinirea sectorului agroalimentar:

• Prelungirea perioadei de depunere a cererilor de plată în cadrul PAC (Politica Agricolă Comună) - noul termen limită pentru depunerea cererilor va fi acum 15 iunie 2020, în loc de 15 mai, fermierii beneficiind astfel de mai multă flexibilitate în ceea ce privește completarea cererilor. Prelungirea a fost deja comunicată Italiei, iar Comisia pregătește măsurile juridice necesare pentru punerea în aplicare a prelungirii în toate statele membre.

• Ajutoare de stat mai mari - în temeiul nou adoptatului Cadru temporar pentru ajutoare de stat, fermierii pot beneficia acum de un ajutor maxim de 100.000 EUR per fermă, iar societățile de prelucrare și de comercializare a alimentelor pot beneficia de un ajutor maxim de 800.000 EUR. Aceste cuantumuri pot fi completate de ajutoare de minimis, un tip de sprijin național specific sectorului agricol, care poate fi acordat fără aprobarea prealabilă a Comisiei. Plafonul aferent acestor ajutoare a fost majorat recent la 20.000 EUR (și până la 25.000 EUR în anumite cazuri).

• Fluxul continuu al produselor alimentare în întreaga UE - Comisia își coordonează îndeaproape deciziile cu cele ale statelor membre pentru a asigura funcționarea pieței unice a bunurilor prin crearea „culoarelor verzi", bazate pe punctele esențiale desemnate de trecere a frontierelor, controalele la trecerea frontierei nedepășind 15 minute. Se permite trecerea tuturor mărfurilor, inclusiv a produselor agroalimentare. (sursa - ec.europa.eu/romania news)

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a precizat la un post de televiziune că fermierii care vor primi ajutoare de stat, în valoare de până la 100.000 de euro, sunt cei care vor fi afectați de criza provocată de COVID-19, fondurile urmând să fie direcționate acolo unde pagubele vor fi cele mai mari, iar măsurile de sprijin se vor adopta gradual, „în funcție de domeniu și de gradul de afectare, în așa fel încât toți cei care au suferit din cauza acestei crize să beneficieze de aceste ajutoare, gradual".

La acest moment, Adrian Oros nu a putut preciza când vor fi acordate primele ajutoare de stat menite să sprijine fermierii afectați de criza COVID-19. Decizia va fi luată împreună cu mediul asociativ și vor conta cifrele contabile care să dovedească gradul de afectare al agentului economic, a mai precizat Oros, citat de agrointel.ro. El a subliniat că fermierii care au de suferit în mod direct, la acest moment, sunt crescătorii de animale care se confruntă cu un deficit de furaje, în special la șrotul de soia din import. „Am vrea să îi sprijinim pe cei care produc furaje în România", a spus Adrian Oros, adăugând că, în prezent, la nivelul MADR nu sunt înregistrate situații speciale, de criză, menționează sursa citată.

Lasă un comentariu