NOI CRITERII DE TESTARE PENTRU DETECTAREA COVID-19

Distribuie pe:

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a decis modificarea criteriilor de testare pentru infectarea cu coronavirus, extinzând categoriile de persoane testate.

Astfel, INSP a stabilit o prioritizare a testărilor în funcție de situație, primele persoane testate urmând să fie cele simptomatice, cu istoric de călătorie internațională, după care urmează contacții cazurilor confirmate.

Apoi, personalul medico-sanitar (inclusiv asimptomatic), care a avut un contact apropiat cu caz confirmat va fi obligatoriu testat. În plus, foarte important, vor fi testate toate persoanele cu infecții respiratorii, negative la test de gripă, din toate categoriile de vârstă și din toate spitalele. În ultimul rând, vor fi testate și toate persoanele instituționalizate care prezintă simptome de răceală.

“Până acum, se folosea numai criteriul epidemiologic, cel de testare a contacților celor bolnavi. Acum, infecția a ajuns intracomunitară, cu pacienți fără o evidentă legătură cu cei deja bolnavi.

Vechea metodă nu mai funcționa. Este pusă acum în practică metoda recomandată de Organizația Mondială a Sănătății, care a folosit din experiența medicilor chinezi și italieni.

La aceasta, se adaugă o cât mai bună izolare și o mai bună monitorizare a vârstnicilor. Numai așa vom avea o evoluție mai lentă a epidemiei. Nu putem vorbi de o stopare, dar printr-o frânare a epidemiei evităm sufocarea sistemului medical cu un număr mare de bolnavi în același timp”, a explicat, pentru adevarul.ro, profesorul Emanoil Ceaușu, medic primar Boli Infecțioase și Tropicale.

Lasă un comentariu