IN MEMORIAM - CONFERENȚIAR UNIVERSITAR DR. LAKATOS OTTÓ, CARE A PLECAT DINTRE NOI...

Distribuie pe:

Nu credem că pot fi găsite cuvinte pentru a fi exprimate regretul și durerea pentru toți cei care l-au cunoscut pe dragul nostru coleg, conf. dr. Lakatos Ottó, la dispariția și mutarea sa în eternitate.

A absolvit Facultatea de Medicină din Târgu-Mureș în 1961, iar din 1967 devine cadru didactic la Disciplina de Anatomie, la IMF Târgu-Mureș, doctor în medicină în 1981.

Conf. universitar dr. Lakatos Ottó și-a trăit întreaga viață la Târgu-Mureș, unde a fost înconjurat, cu mare dragoste, de multe generații de studenți și absolvenți la a căror formare a contribuit nemijlocit și pentru care apropierea de disciplina de antomie era încurajată de cel numit unanim de toți cei apropiați sau de foștii studenți “Ottó bácsi” .

Înalta sa competență în domeniul anatomiei, pasiunea și devotamentul pentru munca didactică și cea științifică, munca perseverentă de decenii ca medic specialist/ primar urolog l-au situat între personalitățile academice și medicale târgumureșene. A fost cunoscut și apreciat în toate centrele academice, în Societatea Anatomiștilor din România și a format numeroși discipoli, cu multă dăruire și pasiune, după golul resimțit mult timp în învățământul fundamental national de anatomie.

A fost un medic și un pedagog de mare clasă, servind drept model pentru discipoli, fiind în toată viața sa profesională mereu la datorie, făcându-și din muncă un crez, având mereu disponibilitate

și respect față de toți cei cu care a colaborat, atrăgându-și deopotrivă simpatia, stima și aprecierile celor care l-au cunoscut.

Contribuțiile personale valoroase au fost legate de cercetarea fundamentală experimentală, cu prioritate legate de regenerarea hepatică, într-un colectiv științific apreciat național și internațional (coordonat de prof. dr. Maros Tiberiu și prof. dr. Seres Sturm Ludovic), iar rezultatele ce i-au adus premii naționale și internaționale și au creat medicamente hepatoprotectoare nu ar fi fost posibile fără ani de muncă experimentală, pe animale de experiență cu ciroză hepatică oprită în evoluție, depuse de dl conf. dr. Lakatos Otto și dna conf. dr. Magda Seres Sturm. Vascularizația renală a fost o temă de cercetare favorită, fiind legată de domeniul de competență didactică și medicală.

Ca medic urolog a fost un profesionist desăvârșit, plin de solicitudine, contribuind la sănătatea multor pacienți, aceștia bucurându-se de activitatea dlui doctor și după pensionarea din munca didactică, începând cu anul 2003.

Cei care au avut bucuria de a-i fi colaboratori, colegi și prieteni, studenți sau rezidenți și specialiști, au fost impresionați și cuceriți de domnul conf. dr. Lakatos Ottó, fiind un om sociabil și extrem de plăcut.

Știind că a suferit cu discreție și demnitate o sențință împotriva căreia a luptat cât a putut de mult și a plecat decent când totul s-a prăbușit pentru el, durerea și sentimentele de neputință sunt cu atât mai /mari, cu cât am fost mai apropiați și l-am cunoscut pe dl. conf. Lakatos Ottó.

În numele Conducerii Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu-Mureș, a cadrelor didactice, studenților și întregului personal al Universității îi aducem un ultim și pios omagiu conferențiarului Lakatos Ottó, păstrându-i o amintire veșnică, iar familiei atât de încercate îi exprimăm sincere condoleanțe.

Prin dispariția și mutarea sa în eternitate, lumea medicală și universitară suferă o nouă pierdere.

Dumnezeu să-l odihnească!

Lasă un comentariu