ÎNTREPRINDERILE CARE AU DISPĂRUT DIN JUDEȚUL MUREȘ!

Distribuie pe:

Apare un articol cu un comentariu pe măsură, pe “amosnews.ro”, cu titlul “Lista întreprinderilor românești distruse după 1989”. După acel comentariu este dată publicității lista care cuprinde 1.256 de întreprinderi din întreaga țară. Trebuie făcută și precizarea că întreprinderile erau de mai multe categorii: de interes local, județean și național. Lista dată publicității se referă la întreprinderile de interes național, așa că, dacă adăugăm ce s-a distrus în rândul celorlalte două categorii, dar și în sistemul de cooperație meșteșugărească, ne dăm seama de dimensiunile distrugerilor. Din această listă am selectat întreprinderile din județul Mureș, care au făcut istorie în industria națională și internațională. Cu precizarea că în acel tabel figurează și Combinatul de Îngrășăminte Chimice Târgu-Mureș, dar Azomureș este salvat. Iată ce s-a făcut praf și pulbere în:

TÂRGU-MUREȘ: Întreprinderea Electrocentrale Mureș, Întreprinderea de Rețele Electrice Mureș, Întreprinderea Metalotehnica, IMATEX, Prodcomplex, ILEFOR, IPL 23 August, IRA, Întreprinderea de Confecții Mureșul, Întreprinderea de Piele și Mănuși, Întreprinderea de Legume și Fructe, Întreprinderea Viei și Vinului, Întreprinderea de Industrializare a Cărnii, ICIL, Întreprinderea de Industrializare a Sfeclei, Întreprinderea de Morărit și Panificație.

IERNUT: Întreprinderea de Prelucrare a Nutrețurilor Complexe.

LUDUȘ: Întreprinderea de Cânepă.

REGHIN: Întreprinderea Metalurgică Republica, Întreprinderea de Utilaje și Piese de Schimb, IPL, Întreprinderea de Exploatare și Transport Forestier, Întreprinderea de Materiale Sportive, Întreprinderea de Bere.

SIGHIȘOARA: Întreprinderea Nicovala, Întreprinderea de Produse Ceramice, Întreprinderea Țesătoria de Bumbac, Întreprinderea Țesătoria de Mătase, Întreprinderea de Stofe, Întreprinderea de Confecții Târnava, Întreprinderea de Sticlă și Faianță, Întreprinderea de Vase Emailate.

TÂRNĂVENI: Combinatul Chimic, Întreprinderea de Geamuri.

Asta înseamnă un total de 35 de mari întreprinderi și combinate dispărute definitiv din economia națională. Asta înseamnă zeci de mii de oameni care au rămas fără locuri de muncă și o parte din ei să se recalifice în alte meserii.

Lasă un comentariu