ȘTIINȚA, RELIGIA ȘI... DUMNEZEU

Distribuie pe:

• „«Pentru mine, credința în Dumnezeu începe cu înțelegerea că o inteligență supremă a adus Universul la existență și l-a creat pe om. Nu este greu pentru mine să am această credință, pentru că este de netăgăduit că acolo unde este un plan, acolo este o inteligență; un Univers ordonat, în derulare, dă mărturie despre declarația cea mai impunătoare care a fost rostită vreodată: «La început a fost Dumnezeu...» (Chicago Daily News, 12 aprilie 1936). Ipoteza că există un Dumnezeu dă o explicație mai plauzibilă pentru univers decât orice altă ipoteză». Biblia nu încearcă să-l demonstreze pe Dumnezeu, ci pur și simplu îi declară realitatea. Departe de a fi dușman al științelor, religia a ajuns chiar aliată a acestora. Printr-o introspecție mai profundă în natură înțelegem mai bine și pe Dumnezeul din ea, precum și rolul pe care-l jucăm noi în drama ființelor cosmice".

Arthur Holly Compton (1892-1962), laureat al Premiului Nobel (1927), pentru descoperirea efectului Compton, studiul razelor X. Profesor la Universitatea din Minnesota, iar mai târziu a fost inginer în Pitsburg până în 1919, când a studiat la Universitatea Cambridge ca Membru al Consiliului Național de Cercetare. A studiat timp de trei ani la Facultatea Princeton. A demonstrat o teorie despre intensitatea reflecției razelor X din cristale, ca mijloc de studiere a aranjamentul electronilor și atomilor, și în 1918 a început studiul împrăștierii razelor X. A primit distincții și medalii diverse: Medalia de aur a Societății de Radiologie din America de Nord, Medalia Hughes a Societății Regale și Medalia Franklin al Institutului Franklin, în 1940. A fost Președintele Societății de Fizică în 1934, a Asociației Americane a Lucrătorilor în Știință, și a Asociației Americane de Științe Avansate în 1942, Președintele al Comitetului de Evaluare a Folosirii Energiei Atomice.

***

• „Nu există ceva în descoperirile științifice care să susțină că nu poate exista Dumnezeu. Nu cred că religia este în opoziție cu știința. Ce este lumea? Este un mister despre care știința nu a reușit - până acum - să spună nimic. De ce există lumea? Din ce este făcută ea? Noi continuăm să cercetăm aceste taine".

Tom Kibble (1932-), fizician și profesor emerit la Imperial College, Blackett Laboratory, Comandor al Imperiului Britanic, a deținut poziții importante în Societatea de Fizică Europeană, Președinte al Asociației Oamenilor de Știință Împotriva Armelor Nucleare, pionier în cercetările privind boosonul Higgs. Lucrările sale din anii 1960 au pus bazele studiilor și cercetărilor ulteriore ale acestei particule cunoscută ca și „Particula lui Dumnezeu", cea mai importantă descoperire a acestui secol. Peter Higgs, care a primit premiul Nobel pentru fizică în anul 2013, spune că acesta ar fi trebuit să fie împărțit cu Tom Kibble, pentru că a descoperit această „Particulă a lui Dumnezeu".

***

• „Există părți esențiale din experiența umană asupra cărora știința nu are nimic de spus în mod intrinsec. Eu le asociez cu acea entitate pe care o numesc Dumnezeu". (Scrisoare către autor - Tihomir Dimitrov, 23 mai 2002).

Walter Kohn (1923 -), chimist american de origine australiană. Laureat Nobel în Chimie (pentru dezvoltarea teoriei densității funcționale cu aplicații în mecanica cuantică).

P. S. „Adu-l pe Dumnezeu în viața ta și atunci viața ta te va duce la Dumnezeu" (Părintele Ilarion Argatu - Răspunsuri duhovnicești).

Lasă un comentariu