ÎNCEP SĂ SE FACĂ VIZIBILE EFECTELE STĂRII DE URGENȚĂ PENTRU CORONAVIRUS

Distribuie pe:

Dacă a fost cineva convins că pandemia cu coronavirusul acesta va trece peste câteva săptămâni, sau, într-o lună, poate două, acela e rupt de realitate și preferabil este, spre binele societății, să nu fie o persoană de decizie. La fel despre cei care cred că, odată cu încălzirea vremii, va dispărea și coronavirusul, cu coada-ntre picioare. E suficient să aruncăm o privire pe harta zonelor infectate și vom vedea că și în țările cu temperaturi crescute, coronavirusul zburdă vesel și produce decese. Pentru ca coronavirusul să dispară, va trebui să treacă vreo câțiva ani. Între timp, vor fi descoperite tratamente eficiente, va fi descoperit și vaccinul, dar vor fi și accesibile, și aplicate. Ce este de făcut?

 

DRACUL NU ESTE ATÂT DE NEGRU PRECUM PARE

Pornind de la zicala românească. „Dracul nu este atât de negru precum pare", să admitem că această pandemie caută să imprime populației niște obiceiuri, reguli minime de igienă personală și colectivă, de care habar n-a avut până acum, sau, chiar dacă a avut habar, nu i-a păsat nimănui de reguli. Coronavirusul ne obligă să avem mai multă grijă de curățenie. Acum, vrând-nevrând, va trebui să se respecte niște reguli elementare de igienă: să se spele fiecare pe mâini, cu apă și săpun cât de des, mai ales înainte de a servi masa; să folosească detergent de vase pentru spălarea vaselor; să folosească soluție de detergent cu dezinfectanți pentru spălarea pavimentului și a altor suprafețe; să fie atent când tușește sau strănută, să-și ducă batista la gură și multe, multe altele. Aceste reguli vor deveni obiceiuri și omenirea va fi mai sănătoasă.

 

STAREA DE URGENȚĂ ȘI EFECTELE EI IMEDIATE

Odată instaurată starea de urgență, s-au impus treptat niște restricții. Populația trebuie să li se conformeze. Cine nu se conformează este sancționat. Sancțiunile sunt destul de consistente pentru a intra bani la bugetul de stat, fiindcă sistemul economic este paralizat. Singurul domeniul care se desfășoară cu același avânt ca și în perioada anterioară este cel forestier: se fură lemnele din pădure cu același entuziasm. Dar efectele cele mai dure, conform datelor de la Ministerul Muncii, la 1 aprilie, 155.675 de români au rămas fără locuri de muncă fiindcă li s-a desfăcut contractele de muncă și aproape 800.000 au fost trimiși în șomaj tehnic.

Cei mai mulți oameni și-au pierdut serviciul în domenii precum comerț cu ridicata și amănutul, hoteluri și restaurante sau construcții. Contractele de muncă suspendate sunt în număr de 795.291. În număr de 688 sunt în industria prelucătoare, 156.361 în comerțul cu ridicata și cu amănuntul sau repararea autovehiculelor și motocicletelor și 110.667 în hoteluri și restaurante. Din 155.675 de contracte încetate, 30.873 sunt în comerțul cu ridicata și amănutul sau repararea autovehiculelor și motocicletelor, 27.174 în industria prelucrătoare și 19.254 în construcții. Este doar începutul. La fel și în cazul îmbolnăvirilor cu coronavirus și decese din cauza infectării.

Lasă un comentariu