RECOMANDĂRI PENTRU EVITAREA UNEI PENURII ALIMENTARE MONDIALE

Distribuie pe:

Trei organizații mondiale - Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO), Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Organizația Mondială a Comerțului (OMC) - avertizează că, din cauza perturbărilor legate de COVID-19, în comerțul internațional și în căile de aprovizionare există un risc de penurie alimentară, astfel încât ar trebui impuse măsuri de protejare a fermierilor.

Îngrijorare față de circulația muncitorilor agricoli

Potrivit celor trei organizații, este important să se asigure schimburile comerciale, acestea exprimându-și îngrijorarea în special în legătură cu încetinirea circulației de lucrători din industria agricolă și alimentară, ceea ce blochează agricultura în numeroase țări din Occident, și cu întârzierile la frontiere pentru containere cu mărfuri, ceea ce duce la o risipă de mărfuri perisabile și la o creștere

a risipei de alimente.

Organizațiile internaționale subliniază de asemenea nevoia de protecție a salariaților angajați în producția alimentară, a muncitorilor care lucrează în industria de prelucrare agroalimentară și a celor din distribuție, pentru a minimiza propagarea virusului în sector și pentru menținerea canalelor de aprovizionare alimentară.

„Atunci când se pune problema de a proteja sănătatea și bunăstarea concetățenilor lor, țările trebuie să se asigure că toate măsurile comerciale nu perturbă canalul de aprovizionare alimentară. Tocmai în astfel de perioade cooperarea internațională este esențială.

Trebuie să ne asigurăm că răspunsul nostru la COVID-19 nu creează, în mod involuntar, penurii nejustificate de produse esențiale și nu exacerbează foamea și malnutriția", afirmă, într-un comunicat comun, FAO, OMS, OMC, citat de mediafax.ro.

Agricultorii români cer carantinarea... în ferme

Pe de altă parte, fermierii români au cerut, nici mai mult nici mai puțin decât să fie carantinați... în ferme.

Astfel, într-un comunicat de presă, Clubul Fermierilor Români cere statului să ia o serie de măsuri, avertizând că nevoile de hrană ale populației în această perioadă au crescut pe fondul temerilor legate de evoluția pandemiei de COVID-19, inclusiv de modificarea obiceiurilor alimentare în situații de izolare medicală sau de carantină.

„O serie întreagă de circuite (lanțuri) de aprovizionare internaționale sunt afectate de pandemia de coronavirus. Sunt afectate atât dimensiunile (volumele) importurilor unor produse agroalimentare, cât și ale inputurilor provenite din import și necesare în procesul de producție vegetală sau, în unele privințe, pe lanțul de aprovizionare cu alimente până la clientul final. Avertizăm că pericolul planează și asupra bunăstării animalelor (hrană, îngrijire, producție animală, reproducere, sacrificare etc.).

Deocamdată, nu s-au semnalat cazuri de contractare a COVID-19 printre fermieri și angajații din agricultură, iar pentru a asigura biosecuritatea în fermă, împreună cu angajații, am început să ne izolăm în ferme.

Ca atare, cerem stimularea, la nivel național, a izolării în ferme a operatorilor care să asigure continuarea lucrărilor agricole, cu măsuri de siguranță pentru oameni și animale, sprijinirea aprovizionării pentru cei din ferme, precum și a familiilor celor care intră în izolare în ferme", precizează Clubul Fermierilor.

Regimul de muncă al zilierilor să fie reconsiderat

Fiind perioada însămânțărilor de primăvară, fermierii români recomandă ca această activitate să fie considerată strategică și dacă se decide carantinarea anumitor persoane care lucrează în fermă, carantinarea să se poate face la fermă, nu la domiciliu, astfel încât lucrările agricole să continue.

„Solicităm Guvernului să aibă în vedere măsuri speciale pentru oamenii care lucrează în ferme în cazul declanșării unor eventuale probleme de sănătate (kituri de testare, dispozitive medicale, personal medical etc.).

Regimul de muncă al zilierilor să fie reconsiderat și să fie ridicate limitările referitoare la perioada de angajare a unei persoane pe an. În condițiile în care vor exista probleme cu personalul disponibil în agricultură, va fi necesar să fie mobilizate toate resursele disponibile, cu adaptarea corespunzătoare a cadrului legislativ privind condițiile de muncă și de angajare a zilierilor", se mai arăta în comunicatul fermierilor.

Lasă un comentariu