EUROPA NU-ȘI LASĂ COPIII DE IZBELIȘTE...

Distribuie pe:

Comisia Europeană a publicat, la 31 martie, bugetul UE pentru anul școlar 2020-2021: 145 milioane de euro sunt alocate pentru distribuirea fructelor și legumelor și 105 milioane de euro pentru distribuirea laptelui și produselor lactate pentru elevi. România va primi din bugetul UE aproape 7,867 milioane de euro pentru fructe și legume, plus 10,771 milioane de euro pentru a distribui gratuit elevilor produse lactate.

Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat:

“În contextul actual, este important ca toți copiii din întreaga Uniune Europeană să înțeleagă de unde provine mâncarea noastră. Putem fi mândri de hrana nutritivă, sigură și de înaltă calitate pe care o produc fermierii noștri. (...). Am luat măsuri pentru a ne asigura că programul din acest an ia în considerare faptul că școlile au trebuit să se închidă în toată Europa, din cauza pandemiei de coronavirus. Dar este important să privim spre viitor, să lansăm un semnal puternic că viața va merge mai departe, după ce vom depăși această situație”.

Comisia a publicat, de asemenea, un raport privind situația din anul școlar 2018-2019, când, aproximativ 155.000 de școli au beneficiat de acest program, care a inclus 71 de milioane de kilograme de fructe și legume și 167 de milioane de litri de lapte distribuiți copiilor din UE, alături de programe educative, susținute de 192 de milioane de euro din bugetul comunitar. În acest an, punerea în aplicare a programului școlar este afectată de închiderea școlilor din UE, din cauza pandemiei curente de coronavirus. Comisia Europeană a precizat că actuala criză poate fi invocată drept un motiv de “forță majoră”, ceea ce permite țărilor membre, care îl recunosc ca atare, să le ramburseze furnizorilor costul produselor perisabile (fructe, legume și produse lactate) destinate a fi distribuite școlilor participante la program. Produsele pot fi, de asemenea, donate spitalelor, organizațiilor de caritate și băncilor de produse alimentare sau similare, pentru a ajunge la cei care au nevoie.

Bugetul UE pentru fiecare țară se bazează în principal pe numărul de școlari. Autoritățile naționale pot transfera o parte (20% -25%) din bugetul alocat, de la un sector la altul (legume /fructe/ lapte - n.trad.). De asemenea, acestea își pot notifica disponibilitatea de a cheltui mai mult decât suma solicitată, în cazul în care alte țări ale UE refuză să își asume alocarea completă.

(sursa.-//ec.europa.eu)

Lasă un comentariu