COVID-19, ÎNTRE “DA” ȘI “NU”

Distribuie pe:

* Tratamentul homeopat vindecă noul coronavirus? NU.

Remediile homeopate nu au efect în prevenirea sau tratarea bolii.

Luați medicamente numai la recomandarea medicului!

* Antibioticele sunt eficiente în prevenirea și tratarea COVID-19? NU.

Antibioticele nu funcționează împotriva virușilor, numai a bacteriilor, prin urmare, antibioticele nu trebuie utilizate ca mijloc de prevenire sau tratament. Cu toate acestea, dacă sunteți spitalizat în urma infectării, este posibil să primiți antibiotice, deoarece este posibilă co-infecția bacteriană.

* Există medicamente specifice pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus? NU.

Până în prezent, nu există niciun medicament specific recomandat pentru prevenirea sau tratarea COVID-19.

Cu toate acestea, cei infectați trebuie să beneficieze de îngrijire adecvată pentru ameliorarea și tratarea simptomelor, iar cei cu boli grave trebuie să beneficieze de îngrijire optimă de susținere. Unele tratamente specifice sunt în curs de investigare și vor fi testate prin studii clinice.

* Există vaccin sau tratament pentru COVID-19? NU.

În prezent, nu există vaccin și încă nu a fost descoperit un tratament eficient. Este important ca orice medicament să fie luat doar la indicația medicului, nu în urma sfaturilor de pe internet.

Măsurile de igienă și limitarea deplasărilor în spații publice sunt cele mai eficiente metode pentru prevenirea răspândirii epidemiei.

Peste 11 echipe științifice din toată lumea lucrează acum la dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19. Patru medicamente antivirale, folosite deja în alte boli, sunt astăzi studiate pentru a se confirma dacă sunt utile pentru tratamentul COVID-19.

* Pot lua ibuprofen dacă am coronavirus? NU.

Nu există studii privind efectele administrării de ibuprofen asupra pacienților cu COVID-19. Dacă aveți febră, luați medicamente doar la recomandarea medicului!

* Inhalarea de aer fierbinte distruge noul coronavirus? NU.

Nu există dovezi științifice care să confirme distrugerea coronavirusului, aflat deja în căile respiratorii, prin inhalarea de aer fierbinte.

Practici neobișnuite, precum inhalarea de aer fierbinte, cu ajutorul unui uscător de păr, pot provoca accidente sau leziuni neprevăzute.

* Sunt utile măștile textile sau cele confecționate manual? NU.

Măștile confecționate din pânză, bumbac sau tifon nu sunt eficiente în protecția față de COVID -19.

* Dacă beau apă, la fiecare 15 minute, mă feresc de noul coronavirus? NU.

Nu există dovezi care să confirme că infecția ar putea fi prevenită prin consumul regulat de apă. Totuși, nu uitați să vă hidratați corespunzător (2 litri de apă / zi).

* Spirtul poate ajuta în prevenirea COVID-19? DA.

Alcoolul sanitar (etanol 70%) este dezinfectant și poate ajuta în prevenirea COVID-19. Este recomandat în special pentru dezinfectarea suprafețelor.

* Vitamina C ajută în prevenirea COVID-19? NU.

Nu există dovezi că Vitamina C ajută la prevenirea sau tratamentul infecției.

* Consumul de lămâie previne infecția cu noul coronavirus? NU.

Consumul de lămâie (proaspătă sau în apă fierbinte) nu previne și nu vindecă infecția cu noul coronavirus.

* Mâncând usturoi se poate preveni infecția? NU.

Usturoiul este un aliment sănătos care poate avea unele proprietăți antimicrobiene. Cu toate acestea, nu există dovezi potrivit cărora consumul de usturoi vă poate proteja de noul coronavirus.

* Vaccinurile împotriva pneumoniei vă protejează împotriva noului COVID-19? NU.

Vaccinurile împotriva pneumoniei, cum ar fi vaccinul pneumococic și vaccinul Haemophilus gripal tip B (Hib), nu oferă protecție împotriva noului coronavirus. Virusul este nou și diferit și are nevoie de propriul său vaccin. Cercetătorii încearcă să dezvolte un vaccin, iar OMS susține aceste eforturi. Deși aceste vaccinuri nu sunt eficiente împotriva noului coronavirus, vaccinarea împotriva bolilor respiratorii este recomandată pentru a vă proteja sănătatea.

* Prin pulverizarea alcoolului sau clorului pe tot corpul, se poate ucide noul coronavirus? NU.

Stropirea alcoolului sau clorului, pe tot corpul, nu va ucide virușii care au intrat deja în corpul vostru.

Pulverizarea acestor substanțe poate fi dăunătoare pentru haine sau membrane mucoase (ochi, gură). Fiți conștienți că atât alcoolul, cât și clorul pot fi utile pentru dezinfectarea suprafețelor, dar trebuie utilizate conform recomandărilor corespunzătoare.

* Sunt eficiente uscătoarele de mâini în prevenirea împotriva noului coronavirus? NU.

Uscătoarele de mâini nu sunt eficiente pentru protejarea împotriva COVID-19. Pentru a vă proteja, este recomandat să vă curățați mâinile, spălându-vă temeinic cu apă și săpun sau folosind soluții antibacteriene pe bază de alcool. După ce v-ați spălat mâinile cu apă și săpun, uscați-le folosind șervețele de hârtie sau un uscător cu aer cald.

* Trebuie evitate zonele aglomerate și locurile de joacă? DA.

Evitați zonele aglomerate, unde sunteți expuși la contact direct și/sau interacțiune cu un număr mare de persoane, de tipul adunărilor publice, cozi, zone de trafic intens etc. Activitățile recreative se pot desfășura în apropierea locuinței/gospodăriei, dar sunt contraindicate. Feriți copiii de acele locuri de joacă care presupun atingerea unor suprafețe/obiecte comune de către un număr mare de copii.

* Trebuie evitate mijloacele de transport în comun aglomerate? DA.

Spațiile închise și aglomerate, precum autobuzul, tramvaiul, microbuzul, trenul sau metroul favorizează transmiterea.

Dacă aveți opțiunea de a merge pe jos sau cu bicicleta, este recomandat să nu folosiți transportul în comun.

Dacă sunteți în vârstă sau aveți o boală cronică, găsiți mijloace de transport alternative - prezența dumneavoastră într-un mijloc de transport poate crește semnificativ riscul de infecție.

Încercați să reduceți deplasările în această perioadă, dacă este posibil.

Dacă nu aveți de ales și trebuie să circulați cu un mijloc de transport în comun:

- evitați orele de vârf și autobuzele/tramvaiele / metroul în caz de aglomerație. Lăsați să treacă autobuzele aglomerate și așteptați unul mai puțin aglomerat;

- stați la minimum 1.5 metri distanță (cât doi pași mari) de ceilalți pasageri, dezinfectați-vă pe mâini înainte, în timpul și imediat după călătorie.

- folosiți un șervețel pentru a vă ține de bară/mânere sau mănuși de unică folosință;

- evitați să vă atingeți fața și să apropiați telefonul mobil de față/ureche.

La coborârea din tren, autobuz etc., încercați să vă dezinfectați cât mai rapid pe mâini (folosind șervețele dezinfectante, un gel dezinfectant, alcoolul sanitar/spirt) sau spălați-ă cu apă și săpun.

* E preferabil să stăm acasă în această perioadă? DA.

Reducerea contactului între persoane scade posibilitatea transmiterii virusului. Limitați la maximum orice contact direct cu alte persoane, în afara celor care fac parte din familia restrânsă, prin gesturi cum ar fi: strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea feței cu mâinile.

Se recomandă, inclusiv în privința persoanelor împreună cu care locuiți, să NU intrați în contact direct decât după igienizarea mâinilor atunci când reveniți la domiciliu.

* Vremea caldă previne infectarea cu coronavirus? NU.

Datele existente arată că infecția poate fi dobândită în toate zonele climatice, inclusiv în cele calde. (sursa - fii pregatit.ro)

N.red. Precizăm că platforma fiipregătit.ro este o sursă oficială de informare, întocmită de Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului de Interne și conține, printre altele, o serie de ghiduri elaborate în contextul pandemiei cu care ne confruntăm în această perioadă. Prin prezentarea conținutului acestor ghiduri, dorim să venim în ajutorul cititorilor/abonaților noștri care nu au acces la internet.        

 

Lasă un comentariu