CE SE ÎNTÂMPLĂ CU SALARIILE FOTBALIȘTILOR DIN PREMIER LEAGUE, LA LIGA, LIGUE 1, BUNDESLIGA ȘI SERIE A. NU TOATĂ LUMEA ACCEPTĂ REDUCEREA SALARIILOR

Distribuie pe:

Nu doar jucătorii din Liga 1 au de suferit din cauza pandemiei de coronavirus, ci și fotbaliștii din cele mai importante cinci campionate din Europa. Iată care este situația în Premier League, La Liga, Ligue 1, Bundesliga și Serie A. În Anglia, presiunea exercitată în jurul reducerii salariilor crește tensiunile între părțile implicate. Discuțiile dintre Premier League și Sindicatul Jucătorilor au eșuat, iar subiectul este în centrul dezbaterii în Regat. Însuși guvernul britanic a făcut, joi, prin vocea ministrului Sănătății, Matt Hanchok, apel la înțelegere: “Toată lumea trebuie să-și asume un rol important, asta înseamnă că și jucătorii din Premier League. Primul lucru este să accepte un salariu mai mic”, a spus Hanchok. Sindicatul Jucătorilor consideră că scăderea salariilor nu este neapărat cea mai bună idee, cel puțin nu în modul în care este prezentată: “Toți jucătorii din Premier League doresc să ofere o contribuție financiară, în această perioadă fără precedent. Însă, scăderea salariilor cu 30%, pe o perioadă de 12 luni s-ar ridica la peste 500 milioane de lire sterline, adică 200 de milioane lire sterline pierdere pentru bugetul statului. Ce efect ar avea această pierdere de venituri pentru guvern sau serviciul național de sănătate?”, se întreabă, public, Sindicatul Jucătorilor din Anglia. Unul dintre susținătorii sindicatului este fotbalistul celor de la Tottenham, Danny Rose, care a declarat că mai bine își donează o parte din salariu, din propria inițiativă, decât să-i fie micșorat salariul. “Nu avem nevoie de oameni care n-au nicio treabă cu fotbalul, care să dicteze jucătorilor ce trebuie să facă cu banii lor. Mi se pare atât de ciudat. Nu pot vorbi decât pentru mine, dar nu aș avea vreo problemă să plătesc din salariul meu necesitățile oamenilor din primele linii și ale celor care suferă în prezent din cauza pandemiei”, a declarat englezul Danny Rose.

Neînțelegeri în Spania asupra procentului

În Spania, Barcelona, Atletico Madrid, Osasuna și Betis au anunțat deja scăderea salariilor jucătorilor, pentru a trece cu bine peste această perioadă de criză. Însă, La Liga vrea să meargă mai departe pentru a salva fotbalul profesionist spaniol, care reprezintă 1,37 din PIB-ul țării. La inițiativa La Liga și Sindicatului Jucătorior, căpitanii celor 20 de cluburi din primul eșalon s-au întâlnit vineri pentru a discuta reducerea salariului și pentru a calcula pierderile, chiar și în cazul opririi campionatului. Propunerea inițială făcută de Sindicatul Jucătorilor din Spania este o reducere între 8 și 10%, însă aceasta nu se potrivește cu ce își dorește La Liga - o reducere de 20%. Toate acestea ar urma să intre în vigoare de campionatul viitor. Javier Tebas a încurajat cluburile să apeleze la măsurile parțiale de șomaj pentru a mai atenua din pierderile economice, spre nemulțumirea Sindicatului Jucătorilor. Rămâne de văzut la ce consens vor ajunge cele două tabere.

În Italia, doar Juventus Torino a acționat

În Italia, după noi convorbiri între cluburi, vineri, nimic nou sub soare. Juventus Torino a avut prima inițiativă și și-a menținut-o: jucătorii au renunțat la salariul pe o lună și jumătate, iar restul de două luni și jumătate vor fi achitate în sezonul următor, sub diferite forme. În rest, discuțiile între cluburi continuă.

Nemții, tot nemți

În Germania, situația este clară. Jucătorii de la Bayern au acceptat o diminuare de 20% a salariului, la fel și Borussia Dortmund, iar exemplele au fost preluate și de alte cluburi, precum Gladbach, Werder Bremen, Bayer Leverkusen sau Schalke 04. În total, 16 din 18 cluburi au purtat discuții pentru tăierea salariilor.

Scăderi de salarii și în Franța

În Franța, sindicatele sunt pe cale să ajungă la un acord privind scăderea temporară a remunerației, pentru a face față crizei. Se va folosi și un șomaj parțial, în care jucătorul va primi 70% din salariul brut, dar și deduceri în funcție de salariu: 10.000 de euro lunar, jucătorii vor putea păstra salariul întreg. Între 10.000 și 20.000, scăderea ar fi de 20%, între 20.000 și 50.000 va fi de 30%, între 50.000 și 100.000 de 40%, iar peste 100.000, de 50%.

Lasă un comentariu