VIRUSUL COVID-19 A ÎMBOLNĂVIT ECONOMIA MONDIALĂ!

Distribuie pe:

La mijlocul lunii ianuarie din acest an, China a semnalizat apariția periculosului coronavirus care a contaminat rapid populația globului, prin deplasarea chinezilor în țările din toate continentele și a oamenilor, și din acestea în China, pentru interese comerciale sau ca turiști. Superputerea economică mondială, China (a cărei economie este de 16% la nivel mondial) a devenit pericolul contaminării oamenilor și a economiei mondiale, prin exportul de produse și circulația persoanelor în interes de afaceri și a milioanelor de turiști din China în toate țările lumii și din acestea în China. Guvernul Chinez nu a mai putut ascunde îmbolnăvirile în masă a populației din regiunea Hubei, cu orașe în care locuiesc zeci de milioane de oameni, regiune unde a început contaminarea care s-a extins în scurt timp în Europa, America, Canada, până în Australia.

Acuzat de iresponsabilitate, de opinia publică și de presa mondială, Guvernul Chinez a hotărât să ia măsurile de carantină în orașele din regiunea Hubei, însă mult prea târziu pentru a opri răspândirea virusului ucigaș în Europa și America de Nord. Țările paralizate din cauza atacului rapid al noului virus, numit COVID-19, sunt Italia, Spania, chiar și Germania și Marea Britanie, unde se aflau milioane de români la muncă. Mulți dintre ei s-au întors în țară, contaminând, prin ignoranța lor, mii de persoane cu care au avut contact (mai ales familiile lor, rude), prin faptul că nu au declarat că au venit din țări - zone roșii - precum Italia sau Spania. Așa s-a ajuns la nenorocirile din spitalul Suceava, cu 150 de medici și asistente contaminate, la problemele grave de la Arad și Deva, unde din cauza unei iresponsabile s-a ajuns la închiderea spitalului.

Așa că, hotărârea Guvernului Chinez de a construi într-o săptămână spitale în care să fie internați infectații cu virusul mortal, a fost tardivă pentru multe țări ale lumii. Arestarea medicului oftamolog care a avertizat, încă din decembrie 2019, despre pericolul unui nou virus de tip SARS, de fapt din care provin cele două tulpini ale COVID-19, s-a datorat unui avertisment neluat în seamă de Guvernul Chinez și ale statelor aflate acum în carantină totală atât medical, cât și economic.

Pericolul de contaminare este maxim. Cercetători germani de la Institutul de Igienă și Medicină de la un spital universitar, au descoperit că noul coronavirus poate rezista și poate rămâne contagios, pe diferite suprafețe, mai mult de o săptămână, în condiții favorabile, adică temperaturi scăzute și umiditate ridicată. Cercetările apărute în “Journal of Hospital Infection” contrazic orientările O.M.S., care până acum au respins această ipoteză. Este vorba de o revizuire a studiilor anterioare efectuate pe diferite tipuri de agenți patogeni ai aceleași familii: MERS și SARS”. Suprafețele ca sticla, plasticul sau metalul, care sunt atinse de om, devin un pericol real al infecției.

Virusul COVID-19 este virusul Mileniului III, care ucide populația prin pneumonie, virus care intră (de la purtători) prin gură, nas, ochi, de unde infectează faringele (gâtul) și în continuare plămânii. Important de precizat e faptul că acest virus ucigaș îl pot avea și persoane care nu prezintă simptomele speciale, nu știu că sunt purtătoare, de aceea trebuie, când plecăm din locuință, să purtăm mască și mănuși, să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun. Urmările coronavirusului vor fi catastrofale pentru economia mondială care va înregistra pierderi greu de calculat. Cu două decenii în urmă, virusul cunoscut sub numele de SARS, care a apărut tot în China, cu sute de victime, a produs panică mare încât a lovit din greu economia globală. Coronavirusul, apărut tot în China, provoacă haos, un cutremur și mai puternic în economia globală, până acum lovind firmele și instituțiile din aproape toate țările globului, încât zeci de milioane de oameni au fost trecute în șomaj (în România, deocamdată, peste un milion - se estimează până la trei milioane). Se estimează că, până se va face vaccinul care să-l oprească din acțiunea lui ucigaș pe COVID-19, ar putea afecta 60% din populația globului. Astfel, “Economia Chinei, care acum are o pondere de 16% în economia mondială, ar putea perturba sever economia și piața globală mondială, ca urmare a epidemiei de coronavirus. Deocamdată, e greu de estimat urmările virusului, pentru că, acum, încă nu știm cât va dura, precum și răspândirea lui în țările globului și numărul oamenilor infectați.

La începutul epidemiei cu noul virus, a paralizat economia Chinei, regiunea unde a apărut, orașul Wuhan. Răspândirea în Europa, Asia, peste Oceanul Atlantic, până în Australia, a afectat puternic economia și comerțul global, producția, consumul și deplasarea populației.

În concluzie, deocamdată este imposibil de prevăzut, estimat pierderile totale din economie, cât ne vor costa, și pierderile de vieți omenești. În general, epidemiile, bolile sunt sau pot fi mult mai periculoase decât dezastrele naturale, precum cutremurele, uraganele, inundațiile, cunoscute drept “lebede negre”.

“Conform unui studiu realizat de Banca Mondială, o epidemie severă ar putea duce la pierderi economice de aproape 5% din PIB-ul la nivel mondial, ceea ce înseamnă peste trei trilioane de dolari”.

 

Lasă un comentariu