ȘI ELEVII SE INFORMEAZĂ, “A ȘTI PENTRU A PREVENI”... COVID - 19

Distribuie pe:

Ce este noul coronavirus?

Noul coronavirus este un virus respirator care nu a fost depistat anterior la om. Primul caz a fost identificat în Wuhan, China. Organizația Națiunilor Unite, autoritățile de sănătate publică și partenerii lucrează pentru a identifica un vaccin pentru virus.

Cum se răspândește virusul?

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, noul coronavirus a apărut de la o sursă animală, dar se răspândește de la persoană la persoană. Coronavirusurile umane se răspândesc prin picături (tuse și strănut) și contact personal neprotejat cu o persoană infectată (atingere, strângere de mână).

Cum mă pot proteja?

Te poți proteja astfel: Spală-te pe mâini cu săpun, înainte și după masă, după ce ai folosit toaleta și după ce ai folosit obiecte de uz comun pe care le poate atinge multă lume (clanța ușii, bara de susținere din autobuz...). Evită contactul apropiat cu oricine prezintă simptome de răceală sau infecție respiratorie. Solicită îngrijiri medicale dacă ai febră, tuse sau dificultăți în respirație.

Cum îi pot proteja pe ceilalți?

Îi poți proteja pe alții luând următoarele măsuri de precauție: acoperă gura și nasul cu șervețel de unică folosință atunci când tușești sau strănuți și aruncă-l după aceea. Dacă nu ai un șervețel la îndemână, tușește sau strănută în îndoitura (pliul) cotului. Spală-te pe mâini cu săpun după ce tușești sau strănuți. Evită contactul apropiat cu alte persoane când ai tuse și febră. Nu scuipa în public. Solicită îngrijiri medicale dacă o persoană apropiată are febră, tuse sau dificultăți de respirație.

Există un vaccin?

Nu exista încă, dar se lucrează în întreaga lume pentru asta.

Care sunt simptomele noului coronavirus?

Semnele comune ale infecției cu noul coronavirus includ febră, tuse și dificultăți de respirație. În cazuri grave, infecția poate provoca pneumonie, sindrom respirator acut sever, insuficiență renală și chiar moarte. Dacă vrei să afli mai multe informații despre simptomele noului coronavirus, sună la numărul gratuit 0800 800.358.

Ce înseamnă izolare la domiciliu?

Izolarea și carantina ajută la protejarea publicului prin prevenirea expunerii la contactul cu persoanele care au sau care pot avea o boală contagioasă. Acestea se realizează în mod practic fie separând persoanele bolnave de cele sănătoase, fie separând persoanele potențial infectate de cele sănătoase.

*Autoizolarea se instituie pentru persoanele care nu prezintă simptome, dar care:

* au călătorit în ultimele 14 zile în regiuni/localități din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă;

* au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome și care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă;

* au intrat în contact direct cu persoanele confirmate cu coronavirus (COVID-19);

* membrii de familie ai unei persoane care se încadrează în una dintre situațiile de mai sus.

Aceste persoane se vor autoizola la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile de la data întoarcerii din călătorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoană simptomatică sau confirmată. În acest timp, vor fi monitorizate de medicul de familie sau, în lipsa acestuia, de Direcția de Sănătate Publică.

Se recomandă informarea individuală privind zonele care au transmitere comunitară extinsă de pe site-ul centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.

Animalele de companie pot răspândi coronavirusul?

În prezent, nu există dovezi că animalele de companie, cum ar fi câinii sau pisicile, pot fi infectate cu noul coronavirus. Cu toate acestea, este întotdeauna o idee bună să te speli pe mâini cu apă și săpun după contactul cu animalele de companie. Acest lucru te protejează împotriva diferitelor bacterii comune, cum ar fi E.coli și Salmonella, care pot trece de la animalele de companie la oameni.

Lasă un comentariu