CORONAVIRUSUL DIN SUFLET! AUSTRIA

Distribuie pe:

Sunt unul dintre zecile de mii de români stabiliți în Austria. Unul care simte la maxim pulsul societății în care trăiesc. Unul care, precum toți locuitorii acestei frumoase, acum mult încercate țări, își dorește revenirea la normalitate. Austria nu mai are nevoie de nicio carte de vizită. O țară plină de pitoresc, ordine, curățenie și viață. Iată însă că, în ciuda reclamei binecunoscute, viața a luat o turnură dramatică și în această parte de lume.

Despre România aflu din presă. Sincer, mai mult ascult știrile din țară, decât cele din Austria (“Sângele apă nu se face”). Dar iată cum resimt eu starea de anormalitate de aici. Străzile sunt pustii, magazinele, școlile, bisericile etc. sunt închise. Vecinii sau cunoscuții care se întâlneau ades, își dădeau mâna, povesteau de una sau de alta, parcă ,,fug''acum unii de alții. Păstrează distanța! E liniște! Tramvaiele și mijloacele de transport în comun circulă aproape goale. Nu sunt cozi la farmacii, magazine, benzinării, bănci. În ciuda unor teorii conspiraționiste, ce defilează pe rețele..., omul de rând e firesc și calm. Se pare că, așa după cum arată statisticile prezentate de Premierul Austriei și Ministrul Sănătății, numărul celor care se îmbolnăvesc este mult mai mic în comparație cu numărul celor vindecați. De asemenea, și compartimentul de Terapie Intensivă din Spitale face față cu brio tuturor provocărilor. Guvernul a adus mulțumiri cetățenilor care au respectat noile interdicții!

Toată lumea speră că în curând lucrurile vor intra în normal. Nu prea repede, însă. În trei luni, ne “încurajează” vicepremierul Werner Kogler. Până atunci și poate și de atunci încolo va trebui să purtăm obligatoriu masca facială de protecție împotriva COVID-19, pe stradă, în supermarketuri, la birou. În rest, oamenii sunt prietenoși și, la o adică, sar să te ajute. Nu te lasă de izbeliște. Poliția e destul de discretă, dar nu te iartă dacă ai încălcat legea. Tocmai citeam că în Viena, doi tineri, poate că erau doi îndrăgostiți (așa păreau în fotografia din ziar), au fost taxați de polițiști cu 500 de Euro. De ce? Pentru că stăteau pe bancă mult prea aprope unul de altul.

O iubire amendată! Nici măcar ea nu mai are drepturi. Dar mă gândesc la cadrele medicale din România, care o carantinizează intenționat, pentru a nu aduce în jurul lor suferință. Aflu azi că această iubire, jertfelnică până la eroism, va fi răsplătită de guvern (tot) cu... 500 de Euro (în plus).

Austriacul, un occidental mai răsfățat de soartă, are și el o doză de rebeliune, amendată până acum de autorități de 10.000 de ori. Cu toate astea, nu se sfiește să ne spună că în țara lui procentul mortalității e relativ mic în comparație cu alte țări. Aceasta se datorează în principal faptului că numărul mare al celor infectați aparține persoanelor tinere (45-54 de ani), dar și izolării din vreme și la timp a persoanelor contaminate.

De amintit este faptul că în Austria, focarul infectării cu acest virus ar fi fost o stațiune de schi din Tirol, pe care, din dorință de câștig, autoritățile nu ar fi închis-o la timp, ceea ce a dus la infestarea cu

COVID-19 a turiștilor, în marea lor majoritate tineri, care-și petreceau timpul liber acolo. Lipsa seniorilor din pesiajul turistic, precum și respectarea strictă de către aceștia a măsurilor preventive, ar fi doar două dintre argumentele importante pentru care segmentul de populație de peste 65 de ani este mai puțin atins de epidemie, afirmă Thomas Czypionka, conducătorul Institutului de studii superioare în domeniul Economiei Sănătății în Austria, și Heinz Burgmann, profesor pentru Medicina Internă MedUni Wien, de unde și procentajul mai mic al mortalității.

În fine! Dacă trebuie să punem totuși masca pe față, hai să o luăm jos pe cea din suflet! Dar și asta presupune niște reguli, însă, după cum vedem, dacă sunt respectate cu strictețe dau roade.

 

Lasă un comentariu