CORONAVIRUS - ATUURILE ROMÂNIEI. GERMANIA ÎN ALERTĂ

Distribuie pe:

În Germania, lupta pentru combaterea virusului e condusă din nou de Institutul de Virusologie Robert Koch, flancat de Charite` Berlin, sub egida Ministerului Sănătății, în colaborare cu Ministerul de Interne.

Cancelarul Angela Merkel a ieșit cu bine din carantină, transmițând direct mesajul: “Mai aveți încă răbdare”. Acest slogan a însoțit-o pe șefa statului de-a lungul carierei politice în disputele cu adversarii. “Gândind pozitiv” (sintagmă germană), s-a descurcat și de această dată, rezultatul testului fiind negativ.

Starea de urgență se prelungește aici până după Sărbătorile Pascale cu noi măsuri restrictive, precum: închiderea spațiilor verzi de agrement și ale celor de joacă pentru copii (nu-i vezi nici pe stradă), interzicerea vizitelor la domiciliu, inclusiv ale rudelor!

Vremea fiind frumoasă, pe malul Rinului, în Düsseldorf, au apărut grupuri de tineri pe care-i dispersează poliția (amenzi începând cu 200 de euro). Se acceptă sportul individual, mersul cu bicicleta și, bineînțeles, aprovizionarea la orice oră, cu mașina.

Situația este în continuare critică: 4 aprilie: Infectați 85.778 (+ 6.082), decedați 1.158 (+141); 5 aprilie: Infectați 91.714 (+5.936), decedați 1.342 (+184).

Graficul arată în continuare o creștere exponențială, aproximativ la jumătatea ramurii ascendente.

Valorile în România, în 5 aprilie: 3.864 (+251) infectați, 148 decedați. Datele pot fi introduse în graficul german. Se observă decalajul, aproximativ de o lună (1 februarie, începutul în Germania și 26 februarie în România). În continuare, durata de desfășurare a virusului în România se va prelungi cu încă cel puțin o lună, în funcție de eficiența măsurilor luate.

Atu-ul României este faptul că MAI, împreună cu armata și “pompierii doctorului Arafat” (o logistică de excepție), au luat măsurile mult mai devreme față de alte țări europene. Este poate singura șansă de supraviețuire a României, unde numărul testărilor este infim (câteva mii pe săptămână, Coreea 200.000, Germania ridicând numărul, puțin cam târziu, de la 200.000 la 500.000 pe săptămână); infrastructura sistemului sanitar foarte șubredă. Spitalele private ar trebui acum să sară în ajutor, racordându-se la sistemul caselor de asigurări.

Cu 2 săptămâni în urmă, lansam un mesaj disperat transmis de firmele germane și mediatizat, zi de zi, de presa și televiziunea germană. Din păcate, probabil din motive tehnice, a dispărut din ziar, care împreună cu alte pasaje a malformat și logica articolului. În paralel Euro Carpatica (director Ioan Lăcătușu) a preluat articolul integral și l-a mediatizat; este vorba de “sparanghelul german”, deosebit de răspândit și preferat aici, a cărei producție masivă se bazează aproape exclusiv pe lucrători români. “Căpșunarii” români sunt de asemenea așteptați aici. În lipsă, s-a apelat provizoriu la muncitorii polonezi, care primesc acum un bonus de 1.500 euro și cazare gratuită.

La conferința de presă de la sfârșitul săptămânii trecute, Ministerul de Interne al României a anunțat că se întrerup transporturile de călători cu o serie de țări europene. Excepție face Germania, care va facilita și transporturile aeriene ale muncitorilor români, cu avioane de tip charter.

“Interesul poartă fesul” și, respectiv, “mintea românului cea de pe urmă”.

Lasă un comentariu