IMPACTUL COVID-19 PE PIAȚA PRODUSELOR LACTATE!

Distribuie pe:

Fără discuție, COVID-19 afectează sănătatea oamenilor, dar, din nefericire, afectează și aproape întreg sistemul economic, la nivel mondial. Acum o sa vorbim despre ce înseamnă impactul COVID-19 pe piața produselor lactate. Din păcate, unii procesatori au fost nevoiți să închidă porțile fabricilor, să trimită în șomaj salariații. În același timp, există însă mecanisme, la nivel european, care trebuie să fie folosite pentru a preveni o criză majoră pe piața lactatelor.

De altfel, secretarul general Copa-Cogeca, domnul Pekka Pesonen, într-o scrisoare adresată Comisiei Europene, Direcției Generale AGRI, a arătat faptul că sectorul laptelui din Uniunea Europeană se confruntă cu mari dificultăți pe fondul pandemiei. Cu toate că, în ultimul an, piața produselor de lactate din UE s-a bucurat de o stabilitate relativă, în prezent, prețurile produselor lactate au scăzut semnificativ. Există mai multe probleme care destabilizează piața produselor lactate din UE, în urma focarului COVID-19. Închiderea industriei serviciilor alimentare a obligat ca produsele lactate consumate la acest nivel să fie redirecționate către comerțul cu amănuntul. Forța de muncă este, de asemenea, o altă cauză majoră de îngrijorare. În țările cele mai afectate de focarul COVID-19, persoanele implicate în colectarea și procesarea laptelui se îmbolnăvesc sau sunt în carantină. Nu în ultimul rând, prețurile furajelor, dar și prețurile la export au crescut.

În acest sens, Copa-Cogeca, una dintre cele mai mari și mai active organizații în reprezentarea intereselor la Bruxelles, a milioane de fermieri europeni, a solicitat o serie de măsuri urgente Comisiei Europene, și anume:

* Comisia Europeană trebuie să ia măsuri urgente pentru a se asigura că piața unică continuă să funcționeze astfel încât să fie garantată aprovizionarea zilnică cu produse lactate pentru cetățenii UE.

* Comisia Europeană trebuie să activeze depozitarea privată pentru toate produsele lactate, în vederea completării intervenției publice.

* Evaluarea impactului pe care l-a avut închiderea școlilor asupra livrării de lapte și produse lactate în școli.

* Evitarea de restricții inutile care decurg din legea concurenței în această situație de forță majoră.

 

Lasă un comentariu