STRUCTURI ARTIFICIALE, CREATE ÎN CREIER, PENTRU TRATAREA SCLEROZEI

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Stanford, citați de descopera.ro, au desfășurat o serie de experimente în care au reușit să reprogrameze celulele să folosească materiale sintetice pentru a construi o serie de structuri funcționale în interiorul organismului.

“În studiul nostru, am transformat celulele într-un fel de ingineri chimici, care folosesc materiale pe care le oferim pentru a construi polimeri funcționali ce își schimbă comportamentele în moduri specifice.

Am folosit un ansamblu chimic vizat genetic (GTCA), care ne-a permis să construim o serie de structuri artificiale în creierul unor mamifere, dar și pe neuronii unor viermi din specia C. elegans. Aceste structuri au fost realizate din două materiale biocompatibile, cu proprietăți electrice diferite. Unul dintre acestea era izolator, în timp ce cel de-al doilea era conductor electric.

În cea de-a doua etapă, am scufundat viermii și țesuturile studiate într-o soluție cu două ingrediente active: apă oxigenată și molecule pe care celulele le-au folosit pentru a crea polimeri. În funcție de polimerii care s-au format, am observat că proprietățile neuronilor s-au modificat, aceștia funcționând mai rapid sau mai încet față de vitezele obișnuite.

Posibilitatea de a crea structuri artificiale în țesuturile cerebrale, care să se formeze în jurul neuronilor, deschide posibilitatea de a înțelege mai bine modul în care scleroza afectează învelișul de mielină.

De asemenea, acești polimeri ar putea să fie folosiți și pentru tratamente pentru scleroză, autism sau epilepsie”, explică oamenii de știință americani.

 

Lasă un comentariu